Buqueras presenta un llibre que homenatja la llengua castellana a través de personalitats i institucions

buquerasEl president de la Fundación Independiente, Ignacio Buqueras, ha presentat aquest dilluns al migdia a l’Ambaixada Espanyola un llibre que s’ha creat per homenatjar l’idioma castellà, que 474 milions de persones al món el tenen com a idioma matern i 580 milions el parlen si es compta també les persones que el tenen com a segona llengua. El llibre recull tots els diversos homenatges que s’han anat fent a l’idioma entre el 2014 i el 2015, fins arribar al darrer, que va tenir lloc al Congrés dels Diputats espanyol. Hi han participat 39 institucions i diverses personalitats. A més, també es recull per primera vegada en un llibre els discursos de tots els guanyadors del Premi Cervantes, així com els dels tretze espanyols que han guanyat el premi Nobel de Literatura.

Durant la presentació, Buqueras ha explicat que la llengua espanyola té cada vegada més presència al món, gràcies a l’ús que se’n fa a través de les xarxes socials i les noves tecnologies en general, així com pel fet que la natalitat de bona part dels països hispans és més elevada que en d’altres indrets del món. A més, ha assegurat que els conflictes lingüístics com el que es dóna a Catalunya amb el català són “enriquidors”, i ha demanat “deixar-se d’històries i de banderes” per lluitar conjuntament per seguir potenciant el castellà.

L’any 1987 va crear-se la Fundación Independiente, amb l’objectiu de potenciar la societat civil i fomentar la participació d’aquesta. Nou anys més tard els seus impulsors, entre ells l’actual president, Ignacio Buqueras, van constatar que calien “més referents” a Espanya, ja que s’estaven perdent els tradicionals, com l’escola o els pares, en detriment dels comunicadors que fan ús de les noves tecnologies. Per aquest motiu van començar a homenatjar diverses personalitats d’àmbits molt diferents que havíen contribuït a fomentar la cultura espanyola, com Camilo José Cela, Vicenç Ferrer, Julio Iglesias o Rafa Nadal. Fa dos anys van decidir canviar la tipologia d’homenatge, i fer-ne un, “per primera vegada a la història”, a l’idioma castellà. Aquest homenatge ha durat dos anys, ha comptat amb la participació de 39 institucions, i tots els actes que s’han anat fent han quedat recollits en un llibre, ‘Homenaje universal al idioma español’. El propi Buqueras ha estat l’encarregat de presentar-lo a la societat andorrana, en un acte que ha tingut lloc aquest dilluns al migdia a l’Ambaixada Espanyola.

A més dels actes per homenatjar l’idioma, els quals van concloure l’any passat al Congrés de Diputats espanyol, el llibre també recull tots els discursos dels guanyadors del Premi Cervantes des del 1976, així com els discursos dels tretze guanyadors espanyols del Premi Nobel de Literatura. També hi ha escrits de més de 70 personalitats. De fet, i tal com ha explicat Buqueras, ja s’està preparant una reedició del llibre, i en aquesta hi haurà unes paraules del cap de Govern d’Andorra, Toni Martí. Així s’hi ha compromès el cap de Govern en una reunió que han mantingut al matí amb Buqueras.

Buqueras ha manifestat que el que vol que transmeti el llibre és que “tots ens hem de sentir satisfets de la llengua castellana, inclús els que el tenim com a segona llengua”, com el seu propi cas, ja que és català. També ha assegurat que els conflictes lingüístics, com els que es poden generar a Catalunya, “són enriquidors”. “Ens hem de deixar d’històries i banderes” per lluitar conjuntament per seguir potenciant el castellà, ha insistit.

Actualment el castellà és l’idioma oficial a 21 països i el tenen com a primera llengua 474 milions de persones. Són 580 milions si es compten els que el tenen com a segon idioma. A més, els darrers anys està guanyant més presència a tot el món sobretot gràcies a l’ús massiu que se’n fa a les xarxes socials i noves tecnologies, així com també pel fet que als països hispanoparlants creix la natalitat a un ritme més elevat que a d’altres zones del món, ha assegurat el president de la Fundación Independiente.

Text i foto: ANA/Redacció

TOTES LES NOTÍCIES