El concert que l’ONCA va oferir ahir dimarts a la nit va ser de celebracions: es commemoraven els 25 anys de l’orquestra, de la Constitució i els 50 anys de carrera professional de Lluís i Gerard Claret, que van actuar com a solistes. I per a una ocasió especial es va oferir un concert amb un programa que també ho va ser. Així, sota l’encàrrec de la Fundació ONCA i el Consell General, l’ONCA va oferir ‘Doble concert per a violí, violoncel i orquestra, Op. 144’, ‘L’andorrà’, que va compondre el compositor i director Salvador Brotons (Barcelona, 1959). A la segona part del concert s’hi va interpretar la ‘Simfonia núm. 3 en mi bemoll major, Op. 55′, ‘L’heroica’, de Ludwig van Beethoven (1770-1827).

L’orquestra gironina GIOrquestra, que va coproduïr el concert, va actuar, a més, per primera vegada amb l’ONCA. D’aquesta manera, fins a una seixantena de músics van acompanyar els germans Claret en la interpretació. Gerard Claret (Andorra la Vella, 1951) és violinista i el concertino director de l’ONCA, tot i que en aquesta ocasió va ser dirigida per Brotons, i Lluís Claret (Andorra la Vella, 1951) és violoncel·lista, de projecció internacional, i que feia molts anys que no actuava al Principat.

Brotons va explicar que l’obra va ser un encàrrec, i els germans Claret li van demanar que fos per a orquestra, violí i violoncel, El compositor va voler donar a la composició “una flaire andorrana” i va preguntar per “melodies genuïnament andorranes”, perquè li servissin de base per a la creació. En el segon i tercer temps de ‘L’andorrà’, que és una composició amb quatre moviments, es pot distingir l’adaptació de tres cançons andorranes: ‘Les ninetes d’Ordino’, ‘La marxa del Consell’ i ‘El ball de la Marratxa’ lauredià. 
No és la primera vegada que Brotons dirigeix l’ONCA (ja és un habitual del Concert d’Any Nou) ni els Claret, tot i que sí és la primera ocasió que té els dos germans junts en un escenari.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada