Brotons i els germans Claret fan vibrar l’Auditori

El concert que l’ONCA va oferir ahir dimarts a la nit va ser de celebracions: es commemoraven els 25 anys de l’orquestra, de la Constitució i els 50 anys de carrera professional de Lluís i Gerard Claret, que van actuar com a solistes. I per a una ocasió especial es va oferir un concert amb un programa que també ho va ser. Així, sota l’encàrrec de la Fundació ONCA i el Consell General, l’ONCA va oferir ‘Doble concert per a violí, violoncel i orquestra, Op. 144’, ‘L’andorrà’, que va compondre el compositor i director Salvador Brotons (Barcelona, 1959). A la segona part del concert s’hi va interpretar la ‘Simfonia núm. 3 en mi bemoll major, Op. 55′, ‘L’heroica’, de Ludwig van Beethoven (1770-1827).

L’orquestra gironina GIOrquestra, que va coproduïr el concert, va actuar, a més, per primera vegada amb l’ONCA. D’aquesta manera, fins a una seixantena de músics van acompanyar els germans Claret en la interpretació. Gerard Claret (Andorra la Vella, 1951) és violinista i el concertino director de l’ONCA, tot i que en aquesta ocasió va ser dirigida per Brotons, i Lluís Claret (Andorra la Vella, 1951) és violoncel·lista, de projecció internacional, i que feia molts anys que no actuava al Principat.

Brotons va explicar que l’obra va ser un encàrrec, i els germans Claret li van demanar que fos per a orquestra, violí i violoncel, El compositor va voler donar a la composició “una flaire andorrana” i va preguntar per “melodies genuïnament andorranes”, perquè li servissin de base per a la creació. En el segon i tercer temps de ‘L’andorrà’, que és una composició amb quatre moviments, es pot distingir l’adaptació de tres cançons andorranes: ‘Les ninetes d’Ordino’, ‘La marxa del Consell’ i ‘El ball de la Marratxa’ lauredià. 
No és la primera vegada que Brotons dirigeix l’ONCA (ja és un habitual del Concert d’Any Nou) ni els Claret, tot i que sí és la primera ocasió que té els dos germans junts en un escenari.

TOTES LES NOTÍCIES