“Bring the sun home” premi Gall Fer Andorra al Picurt

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha fet entrega del premi Gall Fer Andorra, a la cinta “Bring the sun home” de Chiara Andrich i Giovanni Pellegrini. El premi Gall Fer Andorra té l’objectiu de destacar aquells audiovisuals que per la seva temàtica, el seu tractament i el seu punt de vista fomenten i en difonen el respecte pel medi ambient i tots els valors que hi són associats. La dotació econòmica per part del Govern per a aquest premi és de 3.000 euros. El lliurament ha tingut lloc al Centre de Congressos d’Ordino després de la ja jornada de projeccions de les categories Medi Ambient-Ecologia i Cinema Recuperat que la Mostra ofereix en territori andorrà.

Els membres del jurat, Carlos Bria, Juan Ferrer, Judith Colell, Augusto Golin i Ivan Boccara, han deliberat a favor d’aquest documental italià pel seu contingut que presenta un projecte que aposta per l’energia renovable a cost sostenible, per la reflexió sobre les petites accions que poden canviar la vida d’una família i d’una comunitat i pel valor del paper de la dona que reflecteix la cinta.

“Bring the sun home” és una producció italiana del 2015, dirigida per Chiara Andrich i Giovanni Pellegrini, amb música de Francesco Novara i el disseny de so de Kevin Pinto i Leandro Leal.

La pel·lícula narra la història de les primeres dones llatino-americanes que van prendre part dins el projecte de portar energia solar a les més remotes àrees del món, dut a terme per l’Indian NGO Barefoot College. Les dones van viatjar a l’Índia per assistir a un curs de 6 mesos per formar-se en producció d’energia solar, conjuntament amb 40 dones de tot el món. Després del període de formació, tornen als seus llocs d’origen com unes expertes en energia solar.

Les cintes seleccionades que optaven al premi eren:

“Alexandre, fils de Berger” d’ Anne, Erik i Véronique Lapied
“Bring the sun home” de Chiara Andrich i Giovanni Pellegrini
“El oso en los Pirineos” de Fernando Ballesteros
“Hadwin’s judgement” de Shasha Snow
“Pêcheur du tarn” de Pascual Gaubert
“Une passion d’or et feu” de Sébastien Pins

El Jurat
IVAN BOCCARA, nascut a Marrakesh, al Màrroc el 1968. Es va traslladar a França on va estudiar a l’Ecole Supérièure d’Etudes Cinématographiques de París i després Història i Civilització Berber a INALCO. És fotògraf, càmera, guionista i documentalista.
És un estudiós de les civilitzacions berbers i el seu treball està centrat al Nord d’Àfrica en temes etnògrafics, com la pel.lícula “Mount Tania, Mourir deux Foix” (1999) premiada a la Bienale des Cinémas Arabes de Paris, al Bilan du Film Ethnographique, Musée de l’Homme de Paris, al festival Film Rural de la Ville sur Yron tanmateix a Territoires en images, institut de Géographie, festival de Paris. La seva pel.lícula “Tameksaout” (2005) basada en una familía de pastors nòmades a l’Atles marroquí obtingué la Gènciana de Plata al Trento Film Festival l’any 2006.

Ha presentat treballs en festivals internacionals com Tartu festival d’Estònia, la mostra internacional de pel·lícules etnogràfiques a Rio de Janeiro, festival de pel·lícules francòfones a Namur (Bèlgica) i al festival de documentals internacionals de Montreal.

Malgrat tot, Ivan Boccara s’ha dedicat a la fotografia, especialment a fer reportatges documentals entre Europa i Àfrica. Actualment està treballant en diferents projectes cinematogràfics.

CARLOS BRÍA Professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna des de 1996, alterna la docència amb la producción d’audiovisuals, com a director de producció i productor executiu tant en ficció com documental.

Des de 2007 fins a 2012 ha estat al capdavant d’Alkimia Produccions, responsable de documentals de muntanya i de temàtica esportiva.

Ha format part del jurat en diferents festivals i concursos d’audiovisuals.

JUDITH COLELL nascuda a Barcelona el 1968. Llicenciada en Història de l’Art i Certificate in Film per la Universitat de Nova York.

Ha dirigit les pel·lícules “Nosaltres” (2001) premiada a Sitges, Lorca i Vitòria entre d’altres, “53 dies d’hivern” (2007) present al Festival de cinema de Sant Sebastià, millor actriu al Festival de Tolosa i nominada a 10 premis Barcelona. La pel·lícula “Elisa K” (2010) guanyadora del Premi especial del Jurat a Sant Sebastià, Menció especial del Jurat a Nantes, Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya, nominada a 5 Gaudís i a un Goya al millor guió adaptat entre altres premis. “Positius” (2008), “Fragments” (2003), “Radiacions” (2012) i “L’últim ball de Carmen Amaya” (2014) són els llargmetratges que ha dirigit per a TV.

Ha estat vicepresidenta de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències cinematogràfiques d’Espanya de 2011 a 2015 i actualment és Vocal de Direcció en la Junta Directiva.
És professora de Direcció a la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Blanquerna Ramon Llull de Barcelona.

JUAN FERRER VILA, nascut a Barcelona el 1957.

Actualment i des del 1989 és crític cinematogràfic del Diari Segre (Lleida). Professor del curs de Postgrau sobre Mitjans de Comunicació de la Universitat de Lleida i Diari Segre. Ha fundat i és director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, amb 22 edicions, obtenint el premi de Sant Jordi de Cinematografia
Ha participat en diferents festivals com els de Cinema Fantàstic de Sitges, Festival Còmic d’Andorra, Festival del Nuevo Mundo de Pontevedra, Festival de cinema Llatí de Los Angeles, Festival Internacional de Cinema Independent de Barcelona, Festival de Cinema Africà de Tarifa.

Ha format part del jurat de Encuentros de Fotoperiodismo Ciudad de Gijón, Festival Internacional de Comèdia de Peñíscola, V Festival Internacional de Cinema Independient de Buenos Aires, Festival de Trento, Festival de Villaverde, Festival de Drets Humans d’Argentina; Festival de Curtmetratges de la Diputació de Málaga; Mostremp, Festival de Cine Rural; Festival Internacional de Vídeo de Verona, Curtmetratges Borges en Curt, FICGL de Barcelona; i president del jurat del Festival de Cinema Negre de Manresa. Des del 1991 fins al 2005, jurat dels Premis Sant Jordi que otorga Radio Nacional d’Espanya. El 2008, fou president del Jurat del Festival San Gio de Verona. El 2011, jurat de la XXVI Edició del Festival de Cinema Llatinoamericà de Trieste.

Ha impartit conferències i presentacions en la Universitat Catòlica de Lima, en l’Institut Cervantes de Roma, en la Casa d’Amèrica a Madrid i en la Casa d’Amèrica de Barcelona.
Ha codirigit juntament amb el director teatral Pep Oriol, el curtmetratge “Donde habita el olvido”, protagonitzat per Francisco Algora.

Durant la seva trajectòria professional, ha rebut diferents premis, com el Premi Luis Buñuel 2009, concedit pel Centro Buñuel de Calanda, premi Comune Diaci Catena-Cine Nostrum, Sicilia 2010 i el premi d’Honor PICURT 2010.

AUGUSTO GOLIN, nascut a Verona el 1950, es va graduar en Ciències Polítiques a la Universitat de Torí. Un periodista independent, des de fa anys s’ha interessat en la cultura i el cinema de muntanya. Ha col·laborat amb diaris i revistes amb articles de cinema i muntanya.
Ha estat comissari i organitzador de nombroses exposicions de fotografies històriques relacionades amb el món de la muntanya.

De 2004 a 2010 va ser el director cinematogràfic de Film Festival della Montagna Città di Trento. És autor de diverses guies de senderisme, biografies d’alpinistes, i el 2011 va publicar per l’editorial Corbaccio el llibre “La Llei de la muntanya – Els casos judicials més famosos que han marcat la història de l’alpinisme”, recentment traduït al polonès i publicat per l’editorial Slapis. Juntament amb Giuseppe Cederna és autor de l’obra “El passat estiu d’Europa-el sublim i l’horror” present en la programació dels teatres italians.

Ha viatjat practicant alpinisme fora d’Europa, com al Nepal, a l’Himàlaia, al sud d’Amèrica i Centreamèrica, a l’Àsia Central, a Siberia i a l’Àfrica, amb pujades més de 6.000 metres, així com nombroses escalades als Alps.

Picurt és la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus que des de l’any 2006 se celebra al mes de juny a l’Alt Urgell, i aquesta desena edició se celebrarà del 21 al 25 de juny a La Seu d’Urgell, Artedó i Andorra.

La mostra ofereix films de cultura de muntanya d’arreu del món però amb especial interès i accent en les produccions sobre els Pirineus. Consisteix en la presentació d’aproximadament 60 obres, majoritàriament documentals d’antropologia social, etnogràfics, esportius, sobre patrimoni cultural, medi ambient i recuperació històrica.

(Foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES