Borrell sobre el subsidi d’atur: “Si es juga a ser europeu, s’ha de jugar amb totes les conseqüències”

“Espanya té la voluntat, naturalment, que l’acord d’associació també inclogui la protecció social als treballadors espanyols en peu d’igualtat al que passa a Europa; si vostè juga a ser europeu, ha de jugar-hi amb totes les conseqüències”. Així de clar i rotund s’ha expressat el ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, Josep Borrell, quan se li ha demanat si el subsidi d’atur per als treballadors espanyols que tornen al país d’origen està sobre la taula de la negociació amb la Unió Europea. El titular d’Exteriors espanyol ha deixat ben clar que “la ministra [en referència a Maria Ubach] sap perfectament quines són les regles de joc a la UE i dels països que s’associen” i entre aquestes hi ha la protecció de l’atur. Borrell ha recordat i reiterat que els treballadors a la UE tenen un règim de protecció social que per definició “no pot ser discriminatori, no es pot dir tu sí i tu no, si un país s’associa a la UE ho fa amb totes les conseqüències”.

Amb aquestes paraules ha donat la raó al president d’SDP, Jaume Bartumeu, que fa unes setmanes va posar aquest element sota la mirada mediàtica i d’alguna manera ha desmentit el que va afirmar l’ambaixador a Espanya, Àngel Ros, que va indicar que aquest apartat encara no s’havia obert. Tot i això, i en sentit contrari al que va expressar Bartumeu, aquest no és un punt que tingui encallades les negociacions a parer del membre de l’executiu espanyol, ja que “no és un problema” i que “tots dos països estem d’acord que aquest punt ha de formar part de l’acord d’associació”. Segons el ministre, Europa cada vegada camina més cap a un caire social i “difícilment un país es pot associar a la UE i no voler participar en aquesta marxa cap a l’Europa social”.

Davant d’aquesta realitat ara cal veure com s’encaixa això dins d’Andorra, que no té una branca contributiva en aquest sentit, un element que tant Borrell com la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, han apuntat que encara s’està estudiant. De fet, Ubach també ha confirmat que aquest element està sobre la taula de l’acord d’associació amb la Unió Europea, però ha recordat que de la mateixa manera que ho estan els altres “24 annexos que formen part de la legislació europea que hem d’examinar a nivell tècnic”.

GPS a la primavera i trobada entre Martí i Sánchez “aviat”

Tot plegat ho han explicat ambdós homòlegs després de la reunió mantinguda aquesta tarda a l’edifici administratiu de Govern, en el marc de la primera visita de Borrell a Andorra des que és ministre. El ministre espanyol ha apuntat que la primavera vinent l’aeroport Andorra-la Seu hauria de tenir enllestit el sistema de GPS per poder ajudar a aterrar avions quan hi ha dificultats de visibilitat. Pel que fa a la problemàtica de control per aquells possibles avions que puguin venir de l’espai no Schengen, Borrell ha apuntat que encara no es té constància del cost que podria suposar el fet de desplegar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a l’aeroport per fer els controls, ja que encara es desconeix el nombre de vols que hi haurà i si aquests cossos hi hauran de ser en permanència o no.

Durant la trobada amb Ubach, els ministres també han tractat els convenis que s’estan negociant entre els dos països, així com la propera celebració de la Cimera Iberoamericana 2020, on el membre de l’executiu espanyol ha mostrat ple suport a Andorra. D’altra banda, ha anunciat una futura reunió del cap de Govern, Toni Martí, amb el president espanyol, Pedro Sánchez, que tindrà lloc a Madrid i que serà “ben aviat”. Igualment, en la reunió s’ha posat damunt la taula les intenses relacions que hi ha entre els dos països, en l’any en què se celebra el 25è aniversari de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya. De fet, des d’aleshores s’han signat 24 convenis bilaterals en diferents àmbits, i els ministres han assenyalat que els que s’estan negociant actualment es podran signar aviat. A més de trobar-se amb Ubach, Borrell també s’ha reunit al llarg d’aquest dimecres amb el cap de Govern i amb el síndic general.

“Quina Vuelta?”

En referència a la polèmica al voltant de la retirada de llaços grocs de la calçada i també de banderes en suport als presos catalans i si aquest fet s’havia reclamat des del govern espanyol, Borrell s’ha limitat a dir: “No tinc notícia que passés això, quina Vuelta? No soc aficionat al ciclisme”.

TOTES LES NOTÍCIES