Bonet defensa els beneficis que té per als microestats formar part d’organismes internacionals

silvia bonet

La consellera general d’SDP i exministra de Salut, Sílvia Bonet, ha defensat els beneficis que té per a qualsevol microestat formar part d’organismes internacionals. Ho ha fet durant la ponència pronunciada aquest dissabte a la tarda en la 28a Diada andorrana a la XLVII Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, que duia per títol “Andorra: microestat i les seves relacions amb Europa i els organismes internacionals” Bonet ha remarcat que, tot i els costos que això té, els beneficis que reporta per als microestats, com ara Andorra, són molt majors, si se seleccionen correctament els organismes.

En la seva ponència, Bonet ha abordat les relacions diplomàtiques d’Andorra i, especialment, les que té amb Europa i amb els organismes internacionals. En relació a aquest darrer àmbit, ha posat de manifest que tots els microestats d’Europa, també Andorra, formen part del Consell d’Europa i de l’ONU. El Principat, a més, forma part de l’OSCE, de la UNESCO, de l’OMS, de l’UIT, de l’Organització Internacional de la Francofonia i del Tribunal Penal Internacional, entre d’altres.

Bonet considera que gràcies a aquestes adhesions, “tots els microestats europeus milloren les seves relacions internacionals a través de la participació en els organismes internacionals, i són espais a on poden arribar a reafirmar la seva pròpia identitat” Aquest, considera, és “el camí imprescindible per al reconeixement internacional i per fer efectiva la integració a la comunitat internacional”.

Bonet destaca especialment la importància que té per a un microestat ser membre actiu del Consell d’Europa, i considera que és “una fita clau per assolir un procés de reconeixement i d’integració en la comunitat internacional”.

Tot i això, on considera que Andorra, i tots els microestats, “adquireixen un rol més important” és a les Nacions Unides. L’ONU, destaca, “es regeix pel principi d’igualtat de representació, de manera que cada país té un vot”. Això fa, afegeix Bonet, que “la veu d’Andorra sigui tant important com la de l’índia o la de la Xina, aportant consideració i respecte al microestat”.

Bonet remarca que un aspecte rellevant és el cost econòmic que representa poder formar part d’aquests organismes internacionals, considerant que “els microestats disposen de pressupostos limitats i han de tenir en compte les despeses derivades de les quotes, les gestions i contactes o les despeses de representació”.

És per això que considera que cal analitzar bé el “valor afegit” que comporta per a cada microestat formar part d’un o altre organisme internacional. En els casos on aquest és alt, el benefici és evident.

Bonet conclou que “els microestats, i Andorra és un exemple clar, disposen d’eines fonamentals a través de la seva participació en els organismes internacionals per poder augmentar de forma clara la seva visibilitat, com també poder tenir un rol més important i actiu en la comunitat internacional, tant per ostentar càrrecs de rellevància o al capdavant de missions electorals, com també en la mediació de conflictes, ja que el fet de ser Estats petits evita que puguin ser percebuts com si tinguessin una doble intenció o busquessin protagonisme, sent així més fiables i acceptats a nivell internacional en la mediació”.

La pertinença a aquests organismes, afegeix, “també serveixen per enfortir les relacions internacionals” d’una manera que no està a l’abast de les “diplomàcies clàssiques”, i aconseguir així establir lligams amb països que d’altra forma no seria possible.

Bartumeu destaca els interessos mutus d’Andorra i San Marino en l’apropament a Europa

Per la seva banda, el president d’SDP i excap de Govern, Jaume Bartumeu, també ha participat en aquesta Jornada andorrana a través d’una ponència no presencial. En ella ha repassat les bones relacions que mantenen els partits socialdemòcrates d’Andorra i San Marino, i ha apuntat els interessos comuns que tenen tots dos microestats a l’hora d’apropar-se a Europa.

Bartumeu ha admès les dificultats que hi haurà en les negociacions, però ha insistit en els beneficis que aportarà un acord d’associació amb la Unió Europea.

Precisament, l’apropament a Europa, i la necessitat de preservar les especificitats del país, ha estat la temàtica central d’algunes de les altres ponències, pronunciades pel síndic general, Vicenç Mateu, o per la consellera general de DA, Meritxell Mateu.

(Text i foto: ANA)

1 comentari

  1. Clar, com que el copríncep ja diu que nanai,… ara que si organismes internacionals!!!!

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES