Bonell proposa que cada grup parlamentari estableixi el seu codi ètic i d’incompatibilitats

bonellLa  subsíndica general, Mònica Bonell, considera necessària, arran dels esdeveniments que han portat a la dimissió de Meritxell Mateu, una revisió del Reglament del Consell General o, fins i tot, que cada grup parlamentari estableixi el seu codi ètic en el qual es fixin les incompatibilitats dels consellers a ple temps. Així ho ha manifestat aquest dimecres durant la roda de premsa posterior a la Junta de Presidents, però ha assenyalat que la Sindicatura no promourà una modificació del Reglament si no hi ha el consens de tots els grups. Pel que fa a la proposta de codi ètic, la subsíndica ha afegit que es tracta d’una opinió a títol personal, i que el grup parlamentari demòcrata encara no ha tractat la qüestió. 

La Junta de Presidents d’aquest dimecres ha servit per informar de la recepció, aquest mateix dimecres, de la dimissió de Meritxell Mateu com a consellera general. La carta ha estat ratificada per la Sindicatura i s’ha tramès al cap de Govern, per tal que activi el mecanisme de substitució. Està previst que el nou conseller general, Antoni Missé, pugui prendre possessió del seu càrrec el proper 20 d’octubre.

La subsíndica general, Mònica Bonell, també ha informat que la Sindicatura va elaborar un informe analitzant el règim d’incompatibilitats dels consellers generals, tal com va sol·licitar el president del grup mixt, Pere López, i que s’ha tramès a tots els grups parlamentaris. El document posa de manifest que el règim d’inelegibilitats i d’incompatibilitats del Consell General incideix exclusivament en els càrrecs i funcionaris públics, però no regula els interessos econòmics ni les activitats professionals privades, a diferència dels models francès i espanyol. Hi ha, per tant, un buit legislatiu, ja que no es regula la pertinença a consells d’administració, entitats de crèdit o similars, i les activitats com l’advocacia o el periodisme.

D’altra banda, pel que fa a la vulneració de l’article 8 del Reglament del Consell General, que prohibeix utilitzar la condició de parlamentari per a l’exercici d’activitats privades, l’informe assenyala que el propi Reglament no precisa quins serien els mecanismes a posar dempeus i qui ho hauria de fer. Finalment, també es posa en relleu que no hi ha cap diferència entre els consellers a ple temps i la resta de consellers generals.

Per tot plegat, Bonell veu necessari tirar endavant la revisió del Reglament del Consell General per modificar les qüestions que ja s’havien proposat en l’anterior legislatura, a més de les necessitats que han sorgit en l’actual, relacionades amb les incompatibilitats, les demandes d’informació i la informació que es pot compartir. Preguntada per si la Sindicatura té la intenció de dur a terme la reforma, Bonell ha dit que els presidents dels grups parlamentaris ho veuen necessari però que de moment encara no s’hi ha començat a treballar. També ha recordat que en la passada legislatura la Sindicatura volia tirar endavant una modificació però que no es va fer perquè no hi havia unanimitat. A més, Bonell ha volgut obrir el debat posant sobre la taula la possibilitat que els grups parlamentaris puguin elaborar el seu propi codi ètic i marcar per escrit quines són les incompatibilitats que poden tenir els consellers a ple temps.

D’altra banda, la subsíndica ha dit que aquest dimecres els presidents dels grups de l’oposició no han demanat al grup de la majoria que porti el cas de Meritxell Mateu a la Fiscalia i, en tot cas, els ha recordat que són lliures de fer-ho. Bonell també ha recordat, però, que ja va quedar clar que es tracta d’un cas judicialitzat, i que per tant ja es veurà com evoluciona la qüestió. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES