Bonell i López intervenen a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa

Bonell intervenint a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa
Bonell intervenint a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Foto: DA

La presidenta suplent del Grup Parlamentari Demòcrata, Mònica Bonell, ha participat aquest dilluns i dimarts al plenari extraordinari de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), per avaluar les conseqüències de l’atac bèl·lic de Rússia a Ucraïna i per continuar expressant el posicionament ferm a favor de la resolució pacífica del conflicte.

La sessió ha comptat amb intervencions de la secretària general del Consell d’Europa Marija Pejčinović Burić, del president de l’APCE Tiny Kox, i del primer ministre d’Ucraïna Denys Shmyhal, entre d’altres. En un segon estadi del plenari han intervingut parlamentaris membres del Consell d’Europa, i ha estat en aquest context que Bonell ha apel·lat, “precisament a la casa dels drets humans, a actuar perquè tothom rebi l’ajuda necessària a Ucraïna. Però també que l’ajuda arribi a la resta de països fronterers que han quedat afectats per aquesta guerra i reben diàriament a milers de refugiats”.

La presidenta suplent del Grup Demòcrata, i cap de la delegació andorrana a l’APCE, també ha tingut unes paraules per a la població russa “que res té a veure amb el conflicte, i a la qual també se li estan violant els seus drets”. “Ells tampoc mereixen quedar-se a l’oblit“, ha afegit. La intervenció de Bonell ha finalitzat amb la petició a Rússia perquè “respecti la integritat territorial d’Ucraïna dins les seves fronteres internacionalment reconegudes”. També ha tingut unes paraules per als països que estan intermediant perquè, “a través del diàleg i la diplomàcia, aquest malson finalitzi aviat pel bé de tothom”.

Al final de la jornada, l’APCE votarà i adoptarà una proposta de resolució perquè Rússia abandoni el Consell d’Europa, la qual adreçarà al Comitè de Ministres de l’organisme. També durant el decurs del debat, Rússia ha fet oficial que marxa del Consell d’Europa.

D’altra banda el president socialdemòcrata i també representant de la delegació andorrana al Consell d’Europa, Pere López, ha reclamat aquesta tarda a l’organisme europeu “contundència i rapidesa” en les seves actuacions amb Rússia arran del conflicte bèl·lic que el govern de Vladimir Putin ha iniciat a Ucraïna.

López ha condemnat els fets i ha subratllat que només hi ha una opció pel que fa a la participació de la Federació russa al Consell d’Europa, després que els diàlegs no hagin produït cap resultat. El president socialdemòcrata ha recalcat que la comunitat internacional estarà molt pendent de les decisions que es prenguin a Estrasburg sobre aquest fet i que les decisions també han de ser clares i unànimes. “No crec que sigui moment per a discursos ambivalents quan un estat membre està ocupant i bombardejant a un altre dels nostres estats membres i companys”.

El president socialdemòcrata ha destacat que aquesta decisió servirà com a cop “a la Rússia de Putin” i per demostrar que el Consell d’Europa està al costat del poble ucraïnès i que és incompatible parlar de democràcia i de drets humans quan s’està bombardejant la població civil.

La intervenció de Pere López, que ha estat telemàtica, ha precedit el discurs d’Alexander Goncharenko, parlamentari ucraïnès que en aquesta ocasió ha participat de manera virtual des del camp de batalla. Goncharenko ha destacat que el diàleg s’ha acabat com ha demostrat Rússia i​ que toca defensar-se i lluitar en contra de la dictadura i, per tant, cal l’acció i ajuda del Consell d’Europa cap a Ucraïna, tant amb armes com amb el seu suport per aconseguir que sigui estat membre de la Unió Europea. “Ajudeu-nos i fem plegats una Europa més forta, amb democràcia i drets humans” ha conclòs Goncharenko que ha rebut un acollidor aplaudiment per part de tota la cambra.

[do_widget id=category-posts-pro-64]