Bon nivell de seguretat alimentària i de qualitat de les aigües potables del país

SFG

El secretari d’Estat de Salut, Joan León, i el cap de l’Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn (ASAE), Josep Maria Casals, han presentat avui la memòria d’activitats realitzades durant l’any 2017 que confirma el bon nivell de seguretat alimentària i de qualitat de les aigües potables del país.

Al llarg de l’any passat, l’ASAE va realitzar un total 1.574 controls d’ofici, xifra similar a l’exercici 2016, en els respectius àmbits d’actuació principals, que segons ha explicat Joan León, se centren en la seguretat alimentària, la vigilància de l’entorn, i l’estudi i promoció dels estils de vida per tal d’afavorir un hàbits saludables.

Així doncs, l’any 2017 es van efectuar 1.362 inspeccions relacionades amb els establiments alimentaris, 93 inspeccions als sistemes d’abastament d’aigua potable, 117 inspeccions a piscines d’ús col·lectiu i vasos d’hidromassatge i 2 inspeccions pel control de les torres de refrigeració en el marc de les actuacions per a la prevenció de la legionel·losi. Respecte a les inspeccions a establiments alimentaris, el 80% van ser d’ofici, en el marc del sistema nacional de vigilància i control alimentari. Del conjunt dels controls, es van incoar 9 expedients sancionadors per infraccions lleus que es van resoldre amb la imposició de les respectives sancions. En aquest sentit, Josep Maria Casals, ha destacat que més enllà de la imposició d’una eventual sanció, l’ASAE fa un treball important d’acompanyament a l’empresa per resoldre el problema, motiu de l’esmentada penalització. En aquest sentit, Josep Maria Casals també ha posat de relleu que es treballa amb total col·laboració amb el sector privat, que ha integrat plenament a la seva activitat, el compliment de la normativa vigent i la cultura de la gestió del risc sanitari associat a la seva activitat. Aquest fet comporta el resultat a favor de la protecció de la salut fet que s’objectiva entre altres factors, amb el conseqüent baix nombre d’expedients sancionadors incoats, si es té en compte l’elevat nombre d’establiments censats (1.773) que desenvolupen activitats relacionades amb l’alimentació arreu del Principat.

L’any 2017, l’Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn també va realitzar la inspecció veterinària dels 1.666 caps de bestiar que es van sacrificar a l’Escorxador Nacional procedents de la producció ramadera nacional; un treball transversal realitzat en plena col·laboració amb el Departament d’Agricultura. Aquests controls veterinaris van incloure també la recollida de 80 mostres per a poder avaluar la seguretat i qualitat de les canals, en relació a la possible presència de substàncies prohibides, de contaminats ambientals o de medicaments a les cans que es puguin destinar al consum. Els resultats obtinguts van ser plenament satisfactoris.

Respecte als controls dels sistemes d’abastament d’aigua potable (programa bianual) l’any 2017 es van efectuar 93 inspeccions a les diferents instal·lacions del Principat, es van analitzar 157 mostres, i es van efectuar 133 controls de biocida. En aquest sentit, el cap de l’Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Maria Casals, ha destacat que en aquest àmbit s’efectua una vigilància activa, que se suma als controls exhaustius que realitzen a diari, les pròpies empreses subministradores d’aigua potable a Andorra, atenent a la legislació en vigència actualment, que dona com a resultat una gestió molt acurada i que assegura la bona qualitat de l’aigua al país. Respecte a la vigilància sanitària de les aigües de lleure (piscines i hidromassatges d’ús col·lectiu), l’any 2017 l’ASAE va efectuar 117 controls físics.

En el marc de la prevenció i control de la legionel·losi, es van realitzar 2 inspeccions a les 2 úniques torres de refrigeració actualment actives a Andorra. Aquestes instal·lacions tenen un risc elevat, i per aquest motiu es fa un seguiment molt actiu. Josep Maria Casals, ha posat de relleu que els centres estan aplicant la normativa de manera exemplar.

Finalment, l’any 2017 l’ASAE va efectuar 39 controls de residus sanitaris als principals centres generadors d’aquests residus, i 10 inspeccions per situacions d’insalubritat. Es destaca que no s’ha obert cap expedient sancionador, i que es compta amb la plena col·laboració dels comuns, que davant determinades situacions són extremadament proactius a fi de poder assegurar el màxim nivell possible d’higiene de les vies públiques.

Altrament, a nivell de la promoció dels hàbits alimentaris i l’activitat física, es preveu que a finals del 2018 es puguin presentar els resultats de la segona Enquesta nutricional d’Andorra. Aquest treball de recerca ha de proporcionar indicadors fiables a l’entorn del consum d’aliments, la pràctica d’exercici físic i altres comportaments associats a l’estil de vida, com són el consum d’alcohol o el tabaquisme, així com de l’estat ponderal (sobrepès i obesitat) de la població juvenil i adulta (dels 12 al 70 anys d’edat) del país i de les seves tendències. Aquesta conjunt d’informació serà de gran utilitat per a poder avaluar i definir les estratègies o programes de salut pública que cal desenvolupar en matèria de promoció i educació per la salut.

TOTES LES NOTÍCIES