Blasi es dóna dos anys com a màxim per desenvolupar la llei de la Funció Pública

gelabert

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i els secretaris d’Estat d’Administració Pública, Antoni Rodríguez; Funció Pública, Joan Blasi; Ocupació, Caterina Juan; Afers Socials, Ester Fenoll; i Turisme, Neus Soriano, han jurat o promès els seus càrrecs aquest divendres davant del cap de Govern, Toni Martí -en el cas de Gelabert i Blasi- i dels respectius ministres -en el cas de la resta. Martí ha fet referència al seu discurs a les reformes que encara queden per fer i ha assegurat als mitjans que “les realitats són tossudes, però les relacions internacionals continuaran sent bones si es manté la seriositat i el camí de les reformes”.

Pel que fa a l’actualitat dels departaments que dirigiran els nous nomenats, la falta de pressupost i el desenvolupament dels entorns de protecció seran els temes que centraran la cartera de Cultura, mentre que Jordi Beal -que ja ha format part de l’equip del sortint Jordi Cerqueda- serà nomenat nou secretari d’Estat d’Esports, segons ha avançat la ministra Gelabert. El secretari d’Estat de la Funció Pública, Joan Blasi, que ha vist confirmada la confiança del cap de Govern en ell, ha recordat que el nou pla de pensions dels treballadors públics s’implementarà l’1 de juny, “i a partir d’aquí encarrilar com es fa la llei de la funció pública, veurem si hi ha sinergies amb altres administracions públiques”, però en qualsevol cas “hi començarem a treballar tan aviat com puguem i més enllà de dos anys no crec que haguéssim d’arribar”.

 Martí ha citat en el seu discurs a Sèneca, i la seva frase “a aquell que sap a quin port vol arribar els vents li són favorables”, recordant -per continuar amb la metàfora- que “aquí també hi ha ports -ports de muntanya- i el torb també pot bufar molt fort”. Més enllà de la cita, però, el discurs ha incidit molt en la voluntat d'”escoltar a la gent” i en el fet que les reformes s’han fet de manera progressiva “per no sobrecarregar els nostres sectors productius”, tot i afegir que encara en queden per fer. El cap de Govern ha reconegut, però, que hi ha hagut crítiques amb la transparència del seu Executiu i que, precisament per evitar-ho, farà una trobada cada dos mesos amb els mitjans, per donar informació i fer “pedagogia”.

El cap de l’Executiu també ha insistit davant els mitjans de comunicació que la “imatge d’Andorra en l’àmbit internacional és molt forta” i ha negat que les últimes trobades a l’exterior -el ministre Cinca amb el seu homòleg espanyol, els viatges del ministre Saboya a París i Washington, o la trobada d’ell mateix amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker- s’hagin fet per resoldre errors diplomàtics, sobretot després de l’afer BPA. De qualsevol manera, el cap de Govern ha afegit que “dels errors del passat hem de fer oportunitats de futur” i ha incidit en la necessitat de continuar amb allò que ell anomena “el camí traçat”, perquè els compromisos internacionals, per exemple amb l’acord d’associació amb la UE, estan adquirits.

Cultura continua reclamant més pressupost

La nova ministra de Cultura, Olga Gelabert, ha afirmat que “tots els ministres tenen ganes de batallar pel seu pressupost i intentarem fer-ho” poc després que el cap de Govern, Toni Martí, reconegués als mitjans que el pressupost de Cultura és molt baix i que “quan sigui possible” s’apujaran les dotacions pressupostàries. En aquest sentit, Martí ha emplaçat aquesta discussió al debat d’orientació política que, espera, se celebri aviat. Al debat “haurem de veure com està la situació des d’un punt de vista econòmic, social i dels nostres ingressos, i tot això pesarà sobre el pressupost del 2016”, ha afirmat el cap de Govern en la línia del que va fer aquest dimecres el ministre Jordi Cinca, que va reconèixer que l’afer BPA tindria un cost per a l’Estat.

Ni Martí ni Gelabert han trobat estrany el fet que Cultura, Joventut i Esports vagin de la mà a partir d’ara. L’un perquè ha recordat que altres caps de Govern ja ho van plantejar així, i l’altra perquè la comissió del Consell General -de la qual formava part Gelabert com a consellera- ja aplega aquests departaments de manera conjunta.

Precisament, la nova ministra de Cultura, Joventut i Esports, va avançar aquest dijous a la Fira del llibre i de la rosa d’Andorra la Vella que encara ha de precisar quines són les prioritats del seu ministeri, però que en matèria de Cultura sí que hi ha la prioritat de desenvolupar els entorns de protecció. Gelabert va insistir que “queden moltíssims, potser més de la meitat de la seixantena que crec que n’hi ha”. La ministra creu que amb la modificació de la llei es podrà agilitzar la feina amb els Comuns i que, tot i que la decisió del Govern sobre les actuacions a més de vint metres dels monuments protegits ja no seran vinculants, “vull donar la confiança al Govern i als Comuns perquè protegiran aquests monuments”.

Sobre el departament d’Esports, la ministra ha avançat que la política serà continuista, amb el nomenament -la setmana que ve, amb algun altre secretari d’Estat, segons ha avançat Martí- de Jordi Beal com a nou secretari d’Estat. Gelabert ha assegurat que aquest dimecres o el següent el Consell de Ministres donarà via lliure a les subvencions a les federacions esportives, bloquejades mentre es decidia el futur d’aquesta cartera.
Funció Pública i Administració Pública desenvoluparan els dossiers ja oberts

D’una banda, el secretari d’Estat de Funció Pública, Joan Blasi, ha recordat que “el mapa” està molt clar. Després de la implementació del nou pla de pensions de la Funció Pública, s’haurà d’atacar la reforma del funcionariat, amb el dubte de “si hi ha sinergies o no amb altres administracions públiques”. Tot recordant que “s’ha de separar el pla de carrera professional que s’ha de veure com es desenvolupa [i que afectarà els nous funcionaris i treballadors públics] del pla de pensions [ja aprovat i que s’ha d’instaurar a partir de l’1 de juny]”. En aquest sentit, Blasi ha avançat que no creu que els treballadors públics s’hagin de rebel·lar contra els possibles canvis, perquè “buscarem el consens màxim”, i que “més enllà de dos anys no crec que haguéssim d’arribar”.

D’altra banda, el secretari d’Estat d’Administració Pública, Antoni Rodríguez -fins ara responsable del Departament de Sistemes d’Informació-, ha insistit en la prioritat de començar el més aviat a desplegar l’administració electrònica, i la vegada simplificant alguns tràmits, més enllà d’implementar-los de manera telemàtica.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES