Besolí diu que el crèdit per Naturlandia respon a necessitats de tresoreria

El conseller de Finances de Sant Julià de Lòria, Joan Besolí, ha explicat aquest dijous que el crèdit extraordinari de 490.000 euros per a Naturlàndia s’ha aprovat per fer front a les necessitats de tresoreria i principalment als pagaments que més urgien pel que fa a proveïdors d’inversió. Segons Besolí ha assegurat que “vull marxar deixant les coses arreglades, perquè el nou equip ho tingui més fàcil”, perquè si d’aquí deu dies “es trobessin amb tot això pendent de pagar, sense el pressupost aprovat, no tindrien la facilitat que nosaltres tenim ara per fer aquesta aportació”. El conseller també ha volgut aclarir que el pagament aprovat en junta de govern de 149.000 euros s’inclou dins del crèdit extraordinari, i ha insistit que Naturlàndia tancarà l’any “molt a prop del flux de caixa positiu”, per la qual cosa ha assegurat que “hem complert amb escreix els objectius”. De la seva banda, l’encara cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, ha lamentat que el Govern no hagi ajudat més a Naturlàndia tenint en compte que és un projecte de país, ha reconegut les dificultats que han tingut per tirar endavant el projecte per tal com el van trobar, i ha desitjat que el nou equip comunal tingui la mateixa il·lusió per tirar-lo endavant.

La darrera sessió de Consell del Comú de Sant Julià de Lòria del mandat s’ha centrat en la polèmica sobre el crèdit extraordinari de 490.000 euros aprovat d’urgència per a fer front a necessitats de tresoreria de Naturlàndia. L’oposició, i principalment el conseller d’SDP, Josep Roig, ha criticat que al novembre la junta de govern ja aprovés “en solitari” un pagament de 149.000 euros, i que ara s’aprovi un crèdit extraordinari “amb un Comú en funcions, sense estar legitimat”. Segons Roig, això és un menysteniment a la sobirania del Comú, i ha acusat el conseller de Finances de faltar a la veritat, perquè “ens va prometre que no hi haurien més bestretes”.

El conseller de Finances, Joan Besolí, ha explicat que el crèdit extraordinari inclou els 149.000 euros aprovats per la junta de govern, i ha recordat que la junta té la potestat per aprovar despeses de fins a 150.000 euros. Besolí ha dit que el crèdit s’ha fet per fer front a un moment de tensió de tresoreria i, preguntat per si l’import es destina a pagar els salaris dels treballadors, ha dit que principalment l’objectiu és pagar el màxim de proveïdors d’inversió, tot i reconèixer que tot està relacionat ja que “si pagues als proveïdors no en tens per les nòmines i a l’inrevés”.

Besolí, dirigint-se al conseller Josep Roig, ha dit que “m’agradarà veure com li va, ja que ara s’haurà de canviar la careta”, tot i que ha desitjat que el proper equip comunal “ho faci millor que nosaltres”. De fet, tant el conseller com la cònsol major han assegurat que el crèdit extraordinari s’ha presentat després de fer un anàlisi exhaustiu del més urgent a pagar, per facilitar al màxim la feina al proper consolat.

2 milions i “escaig” de deute de proveïdors

Pel que fa al deute a proveïdors, Besolí ha criticat que s’hagi informat de 3 milions “ocults”, assegurant que el deute a proveïdors està comptabilitzat en els balanços, però que es tracta de la xifra de fa un any i que aquest 2015 s’ha reduït, situant-se en els 2 milions i “escaig”. A més, ha volgut deixar clar que si s’agafen els números sense l’amortització, “el flux de caixa és zero”, de manera que “hem complert amb escreix els objectius” i que per tant, “Camprabassa és sostenible”. En aquest sentit, ha assegurat que s’han anat reduint els imports que el Comú ha hagut d’injectar a Naturlàndia (1,6 milions el 2013, 1,7 milions el 2014 i 690.000 euros el 2015), i que la facturació i el nombre de visitants també ha anat en augment. Així, Besolí assegura que es tancarà l’any amb 3,6 milions de facturació (un 17% més que el 2014) i amb 186.400 visitants.

Gil assegura que ha traspassat les xifres amb total transparència

De la seva banda, Montserrat Gil ha destacat que durant el mandat han lluitat per poder tirar el projecte endavant i que al final “hem aconseguit que Naturlàndia fos un referent turístic diferent”. Amb tot, ha lamentat que des del Govern no se’ls hagi ajudat el suficient, sobretot pel que fa a la promoció publicitària, i espera que a partir d’ara s’adoni que “s’ha de lluitar conjuntament pels projectes de país”. Gil creu que ha estat un mandat complicat però ha destacat que han posat molta il·lusió en organitzar esdeveniments culturals i gastronòmics per donar vida al poble. 

D’altra banda, Gil ha assegurat que la informació financera s’ha traspassat amb total transparència, i ha detallat que ja ha tingut 4 o 5 reunions amb el cònsol electe i que Naturlàndia ha centrat el gruix de les converses. En aquest sentit, creu que “seran uns bons cònsols” i que donaran continuïtat al projecte, tot i que ha alertat que actualment els recursos econòmics no permeten fer front a un giny per unir el poble amb Naturlàndia per fer realitat el seu projecte de la cota 900. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES