Berlín

Superfície: 891,85 km2. La capital d’Alemanya està situada a la zona nord-est d’Alemanya, a tan sols 70 quilòmetres de la frontera amb Polònia.

Població: Es calcula que poblen Berlín al coltant dels 3 milions i mig encara no d’habitants.

Història: El Mur de Berlín, símbol de la divisió de la ciutat entre l’antiga República Democràtica Alemanya i la República Federal Alemanya, va ser enderrocat el 9 de novembre de 1989. Tot i amb això encara es poden visitar alguns trams de mur, per exemple a la zona de Mühlenstrasse.

Clima: El clima de Berlín és continental, caracteritat pels estius assolellats i els hiverns força freds i humits. No és gens estrany que durant els mesos de desembre, gener i febrer els termòmetres baixin dels 0 graus.

Cuina: La patata és un dels aliments més presents en la gastronomia berlinesa i alemanya en general. El tubercle es presenta en forma de purè o cuinat de diverses maneres i acompanyant carns, mandonguilles o salsitxes. La cervesa és la beguda per excel·lència.

Berlín és una de les capitals culturals d’Europa per la concentració de museus, galeries d’art, biblioteques, concerts, representacions i esdeveniments com el Festival Internacional de Cinema de Berlín o el Festival Internacional de Literatura.

La Porta de Branderburg és un manument majestuós, símbol de la reunificació del país, que recorda l’Acròpoli d’Atenes.

Al costat de la Porta de Brandeburg trobem la Pariser Platz, una de les places més boniques de la ciutat, envoltada d’edificis notables i d’ambaixades.

A pocs metres de la Porta de Brandeburg hi ha el Memorial de l’Holocaust, format per un total de 2.711 blocs de formigó que recorden els horrors del nazisme cap al poble jueu.

Unter den Linden és el principal bulevard de la ciutat i al llarg d’un quilòmetre i mig connecta amb el pont que porta cap a l’Illa dels Museus, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

A Berlin també hi ha el Museu Egipci, amb una de les col·leccions mundials més importants d’objectes de l’Antic Egipte, entre d’altres, el bust de la reina Nefertiti.

Al carrer Mühlenstrasse hi ha un tram de més d’un quilòmetre del Mur de Berlín, amb el Checkpoint Charlie, un dels punts d’accés per a estrangers a Berlín est i lloc de sortida clandestí d’alguns habitants de la RDA.

El Reichstag és la seu del Parlament Federal des de 1999. Crida l’atenció per la gran cúpula de vidre, a la qual s’hi pot accedir i des de la qual s’obté una recomanable panoràmica de la ciutat.

Un dels vials més populars és la Kurfürstendamm o Ku’damm. Té tres quilòmetres i mig de llarg i allà trobem botigues de moda, bars, restaurants,…. El seu inici és a la plaça Breitscheidplatz i en els carrers laterals hi ha les zones de compres més elegants.

De places, també cal esmentar la Potsdamer Platz, en el cor del Berlín Occidental, i l’Alexanderplatz, en el centre de l’antic Berlin Est.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció