País: Noruega.

Superfície: 465 km2.

Població: Més de 260.000 habitants.

Clima: Les habituals pluges són una de les característiques del clima de Bergen. La Corrent del Golf fa que Bergen sigui una de les ciutats més temperades del país.

La temperatura diària màxima més alta com a mitjana enregistrada el mes de juliol és de 17 graus i mig. El mes mes fred, el gener i el febrer, les temperatures mínimes voregen els 0 graus.

Cuina: Ostres, carn de ren i cèrvol fumada o fresca, caviars, carn d’anguila, de foca o de balena, marisc i, com no, salmó … són algunes de les menges que es poden degustar en una visita a Bergen. La millor matèria primera en peix la trobarem a la llotja.

Curiositats: La propina en bars i restaurants se sol deixar només quan el servei ha estat especialment bo.

Bergen, considerada la porta d’entrada dels fiords noruegs, és una de les ciutats més boniques de Noruega.

La zona antiga de la ciutat se situa al llarg de l’antic moll, conegut com a Bryggen que és, a més a més, el centre neuràlgic de la ciutat. En aquest espai podem trobar els típics edificis medievals, que forme part de la llista de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. En aquesta zona es poden visitar dos interessans museus, el Hanseàtic i l’Schotstuene, que transporten el visitants a temps passats. També el museu Bryggen, en el qual es fa un recorregut pel comerç, l’artesania i la vida a l’Edat Mitjana.

El Museu Bryggen es troba just al costat de l’església de Santa Maria, l’edifici més antic de Bergen, que data del segle XII. Aquesta església és en realitat una rèplica exacta de l’antiga construcció, després que l’any 1992 patís un incendi.

Una de les atraccions turístiques per excel·lència que, a la vegada, forma part de la vida quotidiana des habitants de Bergen és el bulliciós Mercvat del Peix. Es pot aprofitar la seva visita després d’una prèvia estada al mont Floien, ubicat a 320 metres sobre el nivell del mar i al qual s’accedeix després d’un ràpid trajecte amb el funicular. Des d’allà s’obtenen incomparables vistes de la ciutat, però també de les muntanyes i dels fiords.

 

El retorn es pot fer a peu, si el temps ho permet, i arribar fins a l’esmentat Mercat, en un agradable passeig.

També mereix una visita la Residència Reial, feta construir pel rei Hakon Hakonsson durant el segle XIII i ubicada, al costat de la també medieval Torre Rosenkrantz, que va servir a l’època de fortificació.

Altres llocs per visitar a Bergen, és el Centre de la Ciència i la tecnoloqia i l’Aquarium.

Bergen és també punt de sortida per visitar diversos fiords. Espoecialment a l’estiu, s’organitzen visites turístiques per contemplar de prop aquests fenòmens naturals. Un dels més propers és l’Osterfjord, també s’hi arriba fins al de Hardangerfjord que, amb 200 km i 1.300 metres de profunditat és el més llarg i profund del món.

Per Tot Granollers / ACPG – Redacció