violencia domestica

El cap d’Atenció Social i Primària del ministeri de Salut i Benestar, Joan Carles Villaverde, ha presentat aquest dimarts el balanç anual de l’equip d’atenció integral a la dona, amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Villaverde ha estat acompanyat per la psicòloga del ministeri Elsa Rodríguez i per l’educadora social Mireia Porras. El nombre de casos nous atesos fins a l’octubre ha estat de 55, mentre que l’any passat es va tancar amb 83 nous casos i en aquest mateix mes la xifra era de 80 persones.

D’aquesta manera, Villaverde ha confirmat una reducció dels nous casos atesos, una situació que, segons ha manifestat, no fa al ministeri abaixar la guàrdia davant d’aquesta problemàtica. De fet, aquest any ja s’han atorgat ajuts socials per un import total de 126.377 en aquesta matèria, mentre que l’any passat es van atorgar 76.000 euros. El nombre de casos atesos, que inclou la continuïtat a situacions d’anys anteriors, és de 135.

Les ajudes han beneficiat a 76 famílies en conceptes com ajuts per necessitats bàsiques, ajuts per activitats extraescolars i escola bressol, ajuts per processos de recuperació (suport jurídic, atenció psicològica, etc.) i pensions d’atenció social per garantir la cobertura sanitària.

Dels expedients atesos aquest any, el 13% han retornat a la parella, mentre que el 82% han decidit no retornar amb la parella i un 5% han abandonat el programa voluntàriament. L’equip d’atenció a la dona  ha valorat de manera molt positiva el fet que fins a 111 dones hagin abandonat la dinàmica de maltractaments.

El canal d’entrada principal dels nous casos és a iniciativa pròpia de les dones (37%), seguit per la via d’atenció social (27%) i altres canals (22%), fonamentalment. El 38% de les dones afectades tenen entre 28 i 39 anys, mentre que un 32% tenen entre 40 i 51 anys i un 12% entre 52 i 63 anys. El 75% de les dones que s’apropen al servei d’atenció integral estan en actiu, ja sigui amb feina o en recerca activa.

Pel que fa als tipus d’abús rebut per les dones víctimes de la violència, el 66% és de caràcter econòmic, el 64% social i el 15% sexual, mentre que els abusos físics es produeixen en un 73% dels casos. Les dones que denuncien els abusos representen el 61% respecte el total de casos atesos.

D’altra banda, 32 dones han rebut assessorament jurídic per part de l’advocada de l’equip d’atenció integral a la dona, mentre que 2 dones han engegat una querella criminal per maltractaments i 51 dones han sol·licitat acollir-se a la justícia gratuïta. El seguiment psicològic es produeix, paral·lelament, en el 37% dels casos atesos.

L’equip d’atenció integral a la dona s’ha referit també a les “altres víctimes” de la violència envers les dones, com és el cas dels fills i filles. La majoria, el 64%, es troben en la franja d’entre 4 i 17 anys, mentre que el 25% són majors de 17 anys i un 11% són menors de 3 anys.

Actualment, els recursos d’acollida són tant residencials (amb 6 famílies acollides i 18 dies d’ocupació en el que portem d’any) com el pis amb suport (amb 3 famílies que s’acullen els 365 dies de l’any. Villaverde ha anunciat la posada en funcionament d’un segon pis de suport a partir del gener del 2015.

El telèfon gratuït contra la violència envers les dones és el 181.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada