Benestar detecta un centenar de joves en situació de risc que vol atendre amb dos programes nous

El  ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior té ara com ara identificats un centenar de joves en situació de risc que podrien ser atesos en dos nous programes que es posen en marxa: el servei d’adolescents en risc (SAR) i el pla de xoc RmouTE. Així, en el primer dels projectes s’han indetificat 90 expedients judicials de joves de 12 a 18 anys i s’espera poder-ne atendre “d’entrada 15-20 en una primera fase embrionària”, tal com ha manifestat la cap de l’àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, Aurembiaix Semis, que ha remarcat que es “prioritzaran els que estan en alta situació de risc”, mentre que en el pla de xoc hi ha identificats deu joves i cinc ja han començat a ser atesos.

De manera paral·lela, des del ministeri es treballa en la posada en marxa d’un centre residencial d’educació intensiva (CREI) que tal com ha manifestat el ministre, Xavier Espot, s’espera que pugui iniciar el seu funcionament aquesta legislatura i podrà atendre una dotzena de joves, ja que disposarà de dotze places. Això donarà resposta a totes aquelles famílies que veuen com els seus fills han de ser derivats en certs casos a centres de fora del país. De fet, han recordat que des del 2009 i fins ara se n’han derivat 45. Espot ha destacat que amb aquests projectes es “cobreix una llacuna” important en la prevenció i atenció de joves en situació de risc als quals sels donarà una “resposta completa i global”.

El ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior té detectats un centenar de joves en situació de risc que es poden beneficiar de dos nous projectes que es posen de marxa: el servei d’adolescents en risc (SAR) i el pla de xoc RmouTE. En el primer dels casos es tenen identificats uns 90 expedients judicials i en el segon, deu casos.

D’aquesta manera, tal com ha posat en relleu la cap de l’àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, Aurembiaix Semis, el servei d’adolescents en risc pot atendre “d’entrada 15-20 joves en una primera fase embrionària”. Es tractaria de joves de 12 a 16 anys sobre els quals hi ha un expedient judicial i un seguiment en el nucli familiar i que té com a objectiu prioritari evitar que s’adoptin mesures de protecció prop de les famílies, és a dir, que pretén prevenir noves situacions de risc i evitar la cronicitat de les situacions existents. Vol donar resposta als joves i també a les seves famílies i s’oferirà en horari extraescolar per compensar les deficiències socioeducatives que presenten els adolescents. Es busca que els joves puguin aconseguir competències socials i es treballaran, per tant, àrees com el lleure, la salut o la participació activa i també es farà una atenció a les famílies amb grups de pares.

Quant al pla de xoc RmouTE, dels deu possibles usuaris ja s’ha començat a atendre’n cinc d’entre 12 i 18 anys, en relació amb els quals hi ha un expedient judicial i als quals cal donar “una resposta immediata”. Tenen un trastorn de la conducta i/o un consum de tòxics i que estan en seguiment per part de l’àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència i l’àrea de Justícia Juvenil i Mesures Penals Alternatives. Aquest programa es desenvoluparà en dues fases, la primera de les quals servirà per fer una avaluació psicopatològica i de consum de tòxics i un acompanyament educatiu intensiu. En base a això, es redistribuirà els joves atesos als diferents serveis de Salut Mental. En la segona fase es farà una programació educativa intensiva i complementària per treballar, entre d’altres, la conflictivitat familiar, les habilitats socials, o les conductes disruptives, entre d’altres. Per tirar endavant aquest projecte s’ha treballat de la mà de Salut Mental i la Unitat de Conductes Addictives de l’hospital i per poder-lo engegar caldrà un acord o requeriment judicial, segons Semis, per garantir l’assistència per part dels joves implicats.

Pel que fa al projecte per posar en marxa el Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) que tal com ha manifestat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, s’espera que pugui iniciar el seu funcionament aquesta legislatura i podrà atendre una dotzena de joves, ja que disposarà de dotze places. Això donarà resposta a totes aquelles famílies que veuen com els seus fills han de ser derivats en certs casos a centres de fora del país. De fet, han recordat que des del 2009 i fins ara se n’han derivat 45. Aquest centre serà tancat i d’estada limitada amb mesures estructurals de protecció amb l’objectiu de donar resposta educativa i assistencial als joves que requereixin “sistemes d’educació i aïllament intensius”. Està destinat a joves d’entre els 12 i els 18 anys sota la guarda i custòdia del Govern que presentin alteracions conductuals greus, consum de tòxics i/o conductes delictives incipients. L’ingrés formarà part de l’actual ventall de mesures de protecció i hi ingressaran mitjançant un aute judicial i sempre que les alternatives no hagin estat satisfactòries. Els joves estaran interns i se’ls vol preparar per a la reinserció. Espot ha destacat que caldrà avaluar si es pot fer servir un espai ja existent, amb la qual cosa el projecte es podria materialitzar abans, o bé si cal construir-ne un de nou, la qual cosa podria fer que no fos possible posar-lo en marxa aquesta legislatura. D’una banda, s’evitarà que s’hagin de derivar els joves a centres de fora i, de l’altra, que es barregin com passa ara amb els que es troben al centre d’acollida de la Gavernera, ja que aquests no presenten, sovint, cap problemàtica inherent a ells.

Espot ha destacat que amb aquests projectes es “cobreix una llacuna” important en la prevenció i atenció de joves en situació de risc als quals se’ls donarà una “resposta completa i global”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES