Inauguració de la botiga Grapats Encants a la Seu d’Urgell

L’Arquebisbe d’Urgell Joan-Enric Vives va beneir el divendres 22 de desembre les instal.lacions de la botiga “Grapats Encants”, situada a la Seu d’Urgell, especialitzada en comerç just, artesania i sobretot objectes reciclats, de segona mà, de Càritas d’Urgell.

Aquesta botiga, única de la seva categoria en el Pirineu central, és un projecte que inclou el programa d’actuació “Activa’t”, a través del qual es dóna feina a vuit joves amb discapacitats diverses que hi treballen. La botiga està situada en el centre del casc antic de la ciutat, molt a la vora de la Catedral de Santa Maria i posa en valor la sostenibilitat de la gestió ambiental, reciclant objectes no elèctrics que arriben a l’empresa d’inserció laboral “Nougrapats”, i donant-los una segona oportunitat; venent els objectes fets a mà en els tallers dels Espais Grapats de suport a les persones; i també vol ser una via de promoció del Comerç Just, amb productes alimentaris diversos. Aquesta botiga també és un dels àmbits en què treballen monitors i joves amb discapacitat del projecte Activa’t, que dóna suport i ajuda a la inserció laboral i social des del mes de setembre.

La benedicció va ser presidida per Mons. Vives, i hi van assistir les principals autoritats locals de la ciutat, encapçalades per l’Alcalde de la Seu d’Urgell Albert Batalla i pel president del Consell Comarcal Jesús Fierro. Van ser-hi presents també en Josep Casanova, Director de Càritas Urgell, responsables de Càritas al Principat d’Andorra i la Parroquial de la Seu i també de l’àmbit diocesà i dels diversos centres de la xarxa d’atenció de Càritas; el Vicari General i Rector de la Parròquia de Sant Ot, Mn. Ignasi Navarri, l’arquitecte responsable de l’obra, Amadeu Matosas, i molts fidels i veïns de la ciutat.

En els parlaments, que va obrir el Director de Càritas Urgell, es va posar en relleu la importància de llegar un planeta en bones condicions a les generacions futures i de prendre compromisos per fer-ho possible: a través del reciclatge, el comerç just i la solidaritat i la sostenibilitat social.  El Sr. Casanova va apuntar la voluntat que aquest “sigui un projecte compartit per la societat i els veïns”  als qui va animar a assumir els propis compromisos individuals, per ser transformadors de la societat. 

Mons. Vives, que va tancar els parlaments abans de fer la benedicció, va fer referència al Nadal, moment de naixement de Jesús, com un motiu per tenir en compte les persones amb necessitats, les més fràgils, les més pobres: “totes les persones són germans de Jesús, homes i dones, i especialment les que tinguin alguna necessitat, algun límit, alguna pobresa… per això va néixer i va ser posat en una menjadora….el Déu gran, creador s’ha fet nen”, tot posant en relleu la necessitat de participar activament en la cura del planeta però sobretot de les persones més fràgils.

Després de la benedicció, es va convidar els assistents a fer un tast de productes de comerç just i de proximitat.

La botiga Grapats Encants treballa en col.laboració amb la Mancomunitat de l’Urgellet en la gestió d’objectes de segona mà, juntament també amb l’empresa d’inserció laboral Nougrapats de Càritas d’Urgell. A Nougrapats actualment hi treballen 8 persones en la infraestructura de gestió i 15 persones en treball d’inserció, fent possible tasques relacionades amb el reciclatge: recollida de roba en contenidors, venda de roba a l’engròs, venda de roba al detall (botiga Grapats i grapats.com), serveis de neteja de locals i llars, serveis de bugaderia, serveis de mudances i retirada de mobles i objectes i actuacions formatives.

8 d’aquestes persones tenen perfil de centre especial de treball i per a elles, i per al col.lectiu que en el futur anirà utilitzant-les, s’han dissenyat noves línies de treball i infraestructures dins de l’empresa.

La inversió prevista per a aquest projecte és de 189.599 euros que es reparteixen entre l’adequació dels espais i la millora d’algunes instal·lacions, que són sostinguts pels fons de Càritas Espanyola destinats a projectes d’economia solidària (50%), amb fons propis de Càritas d’Urgell, del Consorci Leader de fons europeus, de la Diputació de Lleida i l’Obra Social de La Caixa.

Bisbat d’Urgell

TOTES LES NOTÍCIES