sequerBellver de Cerdanya ha posat en marxa l’únic sequer de pinyes de l’Estat. Els altres dos que es van construir a l’Estat durant la dècada de 1950 ja no funcionen. La instal·lació serveix per separar la pinya del pinyó i fer llavor que s’utilitzarà per fer el planter i repoblar zones forestals.

L’Ajuntament de Bellver i el Departament d’Agricultura s’han coordinat per reobrir el sequer, que durant la segona meitat del segle vint va produir llavor per replantar de pi roig i negre tot el nord d’Espanya. El tècnic del departament d’Agricultura a la Cerdanya, Paco Cano, afirma que “per fer petites quantitats de llavor de una genètica molt concreta una instal·lació petita com aquesta és la més adequada”.

El sequer es va construir l’any 1951 per tal de fer grans repoblacions de boscos, que s’inicien abans de la república, però que s’incrementen a partir dels anys 60. Entre el sequer de Bellver i dos més, s’assecaven més de 100.000 quilos de pinya l’any.

El procés

Cano explica el procés s’inicia amb la recollida de la pinya als mesos d’octubre i novembre i que es deixa madurar durant dos mesos. Un cop amb la pinya madura s’engega la caldera, la pinya s’asseca durant deu hores en una columna, on s’incrementa la temperatura i baixa la humitat relativa. Un cop la pinya s’obre, se separa el pinyó, després se li treu l’ala, se separa el pinyó bo del dolent i finalment es desinfecta el pinyó durant 48 hores.

Cano diu que “un cop extret el pinyó marxa cap als vivers, allà es planta i seguidament ja es tenen les plantes per a repoblar una zona forestal”.

Foto: Viure als Pirineus

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada