Bellesa: Que no et delati la suor

Si has viscut situacions tan enutjoses com suar en un examen, en una entrevista de treball o buscar un altre lloc a l’autobús fugint de l’olor del veí, entendràs per què els desodorants s’han convertit en un element essencial a la nostra vida quotidiana.

Segons un informe realitzat per European Journal of Dermatology and Venerology (2009) fet públic per Eucerin, un 18% de la població diu que té problemes de sudoració al mateix temps que hi ha més casos d’intolerància a desodorants convencionals. Però, per què suem? Per què fa pudor la suor? Aquí està l’explicació.

Suem perquè amb l’evaporació d’aigua la nostra temperatura corporal es manté estable. Però més enllà d’aquesta funció, suar es considera una cosa negativa i rebutjat socialment. Les seves conseqüències són més temudes fins i tot que la caspa, l’acne o el mal alè.

L’únic suor acceptat socialment és el que es produeix durant la pràctica esportiva, ja que és sinònim d’esforç i bons resultats. Però suar fora del gimnàs arriba a generar sentiments d’inseguretat, preocupació fins i tot de culpabilitat.

 

El perquè de la mala olor

Curiosament, la suor en si mateix no fa olor. La mala olor és perquè la pell té bacteris procedents del mateix cos i de l’exterior. Aquests microorganismes s’alimenten del ferro present en la suor, i al descompondre’l, produeixen l’olor desagradable tan característic. El ferro, a més, les ajuda a reproduir-se. Per aquest motiu, a més suor, més olor corporal. De tot el cos l’aixella és la zona més conflictiva ja que en aquest racó hi ha un entorn càlid, poc ventilat, calent i humit i per això els bacteris es reprodueixen amb més facilitat.

 

Solucions per passar desapercebut

Per trobar la protecció òptima que necessitem sense por a que la suor molesti als altres i a nosaltres mateixos, es fa imprescindible una bona higiene diària així com l’ús de desodorants o antitranspirants. Els desodorants actuen eliminant els bacteris amb agents bactericides com l’alcohol entre altres. Però en algunes hores els bacteris es reprodueixen amb el que pot tornar la mala olor. Per això que alguns productes incloguin en la seva formulació altres components de gran eficàcia perquè l’efecte desodorant duri molt més. D’altra banda i com el nom indica, els antitranspirants redueixen la transpiració a través del clorhidrat d’alumini capaç d’absorbir la humitat. Un cop aplicat el producte a la superfície de la pell forma un film que regula la quantitat de suor que segreguen les glàndules. Aquest gel desapareix amb el temps, a causa de l’eliminació natural de les cèl·lules de la pell. Per la seva formulació els antitranspirants són dolents vehicles per a les fragàncies per això no porten perfum o en molt baixa quantitat.

 

No només a l’estiu

Encara que associem l’ús de desodorants i antitranspirants a l’estiu, la veritat és que suem tot l’any, a causa de l’estrès tèrmic i de l’estrès emocional. L’estrès tèrmic es desencadena amb la calor externa (les altes temperatures, per exemple) o interna (quan fem exercici). L’estrès emocional és el provocat per les presses, la pressió a la feina, o una situació compromesa. També ens fa suar i es dóna principalment en aixelles i palmes de les mans. La suor emocional es dóna en qualsevol estació de l’any i és independent de la calor externa. Altres causes com l’ús de teixits sintètics i una alimentació poc equilibrada incrementen la sudoració i la mala olor corporal.

Un truc per maximitzar l’efectivitat del teu desodorant: utilitza’l sempre sobre l’aixella neta i seca.

 

Algunes propostes per controlar la suor

Deo Pure Natural Protect, de Biotherm. Desodorant orgànic que ofereix 24 hores d’eficàcia. Formulat sense sals d’alumini ni paravenos, respecta i protegeix la pell. La seva fragància és 100% natural. El seu preu: 21.40 €.

Deodorant Sensiive Skin, de Eucerin. Bàlsam desodorant en esprai que regula el pH de les aixelles i protegeix de les olors. No conté alcohol ni perfums, pel que és adequat per a pells sensibles. El seu preu: 7 €.

Invisible Black & White Clear, de Nivea. Nova fórmula que redueix les taques groguenques i protegeix la roba negra davant les taques blanques. A més del seu sistema de protecció contra les taques, ofereix una subtil fragància “Clear” elegant i natural, amb tocs florals, vegetals i notes aquàtiques. Garanteix la seva acció durant 48 hores. Podem trobar aquest desodorant en un pràctic format viatge. El seu preu: 2,99 € en esprai i 1,19 € en format viatge.

Quantum, de Rexona Men. S’adapta als diferents nivells de transpiració diaris, proporcionant seguretat i control en els moments importants. Protecció assegurada contra la suor que a més aconsegueix un efecte de fins a 48 hores. El seu preu: 2,99 € .

Men + Care Clean Comfort, de Dove. Ofereixen 48 hores de protecció contra la suor, alhora que té cura de la pell gràcies a la seva formulació que inclou crema hidratant. Aquesta nova fórmula presenta una triple acció per protegir les aixelles: prevé la pèrdua d’aigua creant una capa protectora, atrapa l’aigua per millorar la hidratació de la pell i aporta nutrients essencials. A més, les seves microcàpsules de fragància, s’alliberen amb el moviment aportant una sensació de frescor durant tot el dia. El seu preu: 2,39 €.

Desodorant Mineral Spray Desodoritzant, de Corpore Sano. Desodorant formulat a base de minerals naturals. Ajuda a regular la sudoració i evitar la mala olor creant una barrera protectora. No emmascara l’olor sinó que el prevé deixant una capa de minerals que mantenen el pH de la pell sota, evitant l’aparició dels bacteris que causen la mala olor. El seu preu: 8,90 €.

Deo Control Roll-on 24h, de Germaine de Capuccini. Desodorant d’ús diari que regula la transpiració corporal davant els canvis d’activitat i neutralitza les olors durant 24 hores. Proporciona una acció calmant sobre les pells sensibles, no irrita la pell ja que no conté alcohol i no taca. El seu preu: 15 €.

 

Hiperhidrosis: La suor més que excessiva

Aquest problema que afecta entre un 0,5 i un 1% de la població consisteix en un exagerat augment de la sudoració en determinades zones del cos especialment en les mans, aixelles i peus. L’aplicació de toxina botulínica (botox) i la vídeo-toracoscòpia són dues solucions mèdiques per tractar el problema.

Toxina botulínica (botox). És un tractament mèdic que consisteix a infiltrar el producte directament a la zona afectada per suor excessiva, provocant una disminució de l’activitat de les glàndules sudorípares. Els resultats no són permanents (duren de 6 a 12 mesos) però sí molt efectius sobretot a nivell axil·lar.

TOTES LES NOTÍCIES