Bellesa: Llueix una pell morena sense passar per la platja

S’afirma que va ser Coco Chanel qui va posar de moda el bronzejat, ja que fins llavors les dones havien cobert i protegit el seu cos del sol, mantenint-lo blanc i protegit dels raigs ultraviolats. La pell morena era indici d’una vida de treball, de manera que homes i dones, especialment aquestes, es cobrien de cap a peus perquè el sol no tintés la seva pell.

I avui anem a parlar justament d’això: de pintar la pell. O de quines són les novetats en autobronzejadores i com hem de aplicar-los per lluir una pell morena des del primer dia sense haver de exposar el nostre cos al sol.

És indubtable que els autobronzejadors han experimentat en els últims anys un enlairament impressionant. De ser uns cosmètics que “tintaven” literalment les pells d’un to groguenc i que s’usaven en comptades ocasions, com els casaments, han passat a oferir tons, intensitats i durada que competeixen sense problemes amb el bronzejat natural.

Les raons són diverses. D’una banda, no hi ha dubte que les noves fórmules dels productes autobronzejadors són capaços de donar a la pell un color similar al que proporciona la melanina. Fins i tot en algunes pells clares que es cremen amb facilitat proporcionen un color que sovint aquestes pells no són capaços d’aconseguir per si mateixes.

Però els experts també troben una altra explicació: la por creixent a exposar la pell al sol fa que s’utilitzin autobronzejadors per no renunciar al to bru, signe encara de salut en la nostra societat actual.

Als Estats Units, on hi ha una especial sensibilitat davant l’augment espectacular d’afectats per càncer de pell en les passades dècades (80 i 90), es comença a estudiar la possible relació de l’ increment de vendes dels autobronzejadors amb una certa disminució de casos.

A partir dels 30 anys tenim més dificultat per bronzejar a causa d’una disminució considerable de la quantitat de melanòcits, que es redueixen d’un 8% a un 20% cada 10 anys.

Els cosmètics autobronzejadors s’han convertit, doncs, en l’opció saludable a les sessions de raigs ultraviolats, tant si es realitzaven al natural a la platja com en els solàriums i centres d’estètica, on també podem aconseguir el to desitjat sense recórrer als UV.

Amb sucre

En alguns centres d’estètica s’anuncia un sistema de bronzejat sense sol instantani amb sucre o DHA, que és una de les propostes efectives per aconseguir el color bru desitjat. La DHA (dihidroxiacetona) és un derivat de la canya de sucre que s’inclou en la majoria de fórmules de cosmètics autobronzejadors existents al mercat.

Té la característica de produir una reacció de color marró en entrar en contacte amb la pell. No activa la formació de melanina (la reacció corporal al sol que atorga el bronzejat natural), sinó que dóna una to acolorit a la pell sense tampoc tenyir-ho, com feien els antics autobronzejadors. En les cabines d’estètica, la DHA, en forma de loció, es polvoritza sobre el cos en una única sessió i s’aconsegueix un bronzejat uniforme d’uns set dies de durada. El bronzejat és instantani, però aconsegueix la seva màxima intensitat a les 24 hores.

Abans de polvoritzar el autobronzejador, ja sigui en el centre d’estètica o a casa, convé realitzar una exfoliació corporal per aconseguir que el color sigui uniforme. La pell ha d’estar neta de cremes, perfums, desodorant i maquillatge. No cal dutxar-se en les vuit hores, ni aplicar cosmètics o maquillatge, encara que sí poden pintar els llavis. No convé tampoc realitzar activitats esportives a les hores següents ni prendre el sol. Cal esperar al dia següent i, òbviament, usar protecció solar ja que el color no protegeix de la radiació.

Bronzejat sense autobronzejador

Una de les novetats d’aquesta temporada és l’ aportada per la firma Lancaster, autèntics experts en sol. La seva línia Bronzing Beauty proporciona un bronzejat natural, daurat i lluminós sense cap actiu autobronzejador i, alhora, estimula el bronzejat natural sense sol. La fórmula dels 5 productes de la línia conté dos pigments bàsics, encapsulats en microesferes. En entrar en contacte amb la pell, les microesferes es trenquen i alliberen els pigments, adaptant-se al color de cada pell. Aquesta Tecnologia del Bronzejat Adaptat (Tan Adapt Technology) permet regular el to des del més lleuger al més intens, en funció de la quantitat de cosmètic que s’apliqui. El color desapareix amb una dutxa.

No obstant això, la fórmula conté també un activador de melanina. Es tracta d’una combinació d’actius que estimulen la síntesi natural de melanina i unifiquen el color natural de la pell, sense necessitat d’exposar al sol. Lancaster adverteix que malgrat que proporciona un efecte bronzejat immediat, no es tracta d’un autobronzejador, no és maquillatge ni proporciona protecció solar. Això sí, conté el perfum de tots els productes solars de la signatura, una aroma que et transporta a l’estiu.

 Reproduir tots els plaers del sol

Una altra de les novetats que ens ha encantat és la que aporta el nou L’Huile Sumptueuse Éclat Naturel de Dior. El Centre d’Innovació Dior ha volgut reproduir en un autobronzejador tots els plaers que aporta prendre el sol a la platja. La seva fi, doncs, és estimular la sensorialitat. Per a això la fórmula incorpora extractes vegetals que estimulen la secreció natural d’endorfines (l’hormona de la felicitat), que indueixen una sensació de benestar corporal semblant, segons la marca, a la que sentim quan prenem el sol. El perfum conté notes verdes fresques, cítriques i solars, que es despleguen per donar pas a un acord delicat de flors blanques. Sobre la pell, l’aroma és femení i llaminer, subtilment empolsat.

Recorre a ells:

♦ autobronzejador Hidratant de Avène. Crema autobronzejadora per cara i cos que calma i hidrata la pell, proporciona un bronzejat natural, sense demarcació, per a persones que no poden o no volen prendre el sol i per a zones amb falta de pigmentació (vitiligo, etc.), No gras, sense protecció solar. 100 ml 19,30 €. En farmàcies i parafarmàcies

♦ Bronzing Beauty Fluid per Cames Refrescant de Lancaster. Fluid hidratant i refrescant per a les cames que proporciona un vel daurat en pocs segons que roman durant tot el dia sense alterar-se i s’elimina amb la dutxa, amb un complex activador de la melanina que estimula el bronzejat natural sense sol, no conté actius auto- bronzejadors, en 2 tons per a un efecte bronzejat més intens. 25,50 €

♦ Polysianes Spray autobronzejador Multiposicions de Klorane. Autobronzejador corporal que proporciona un bronzejat natural i uniforme, gràcies al seu esprai multiposició, així com un efecte lluminós i irisat sobre la pell en una hora. 125 ml 16,85 €. En farmàcies i parafarmàcies

♦ L’Huile Sumptueuse Éclat Naturel de Dior. Oli sec autobronzejador per cara i cos que s’aplica com una boira sobre la pell i proporciona un bronzejat uniforme i lluminós, formulat per a proporcionar plaer als sentits. 40 €

♦ Crème Lumière autobronzejadora de Thalgo. Autobronzejador facial i corporal en gel-crema que proporciona un to daurat natural, s’adapta a tot tipus de pell, conté DHA i àloe vera, no conté parabens, oli mineral, propilenglicol ni matèries primeres genèticament modificades. 150 ml 27,80 €. En centres d’estètica

♦ Fluid autobronzejador Soins Soleil de Galénic. Autobronzejador per rostre amb actius anti-envelliment. 40 ml 18,45 €. En farmàcies i parafarmàcies

♦ Sun Mousse Auto-Bronzant de Montibello. Autobronzejador en escuma per rostre i cos enriquit amb agents hidratants i antienvelliment, combina l’acció de la DHA amb la eritrulosa, que evita les bandes groguenques produïdes per alguns autobronzejadors, proporciona un to bronzejat uniforme en tres hores. 150 ml 21,05 €. En centres d’estètica

♦ The Cure Sheer Touch de Natura Bissé. Gel hidratant que proporciona un toc de color a l’instant i un bronzejat progressiu gràcies als seus actius auto-bronzejadors, s’adapta a qualsevol to de pell, prevé l’envelliment cutani. 150 ml 73 €

Per Belleza Activa / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES