La  doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona i professora Begoña Román ha ofert, aquest dimecres al vespre, la conferència “Ètica en l’acció social”, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. En la seva conferència, organitzada pel Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, Román ha tractat sobre els valors que s’han d’aplicar en els serveis socials, que no poden limitar-se només a l’assistència.

En l’acte la doctora ha incidit en com han de ser els serveis socials del segle XXI i ha volgut oferir eines als professionals del sector per a la presa de decisions. Així, ha parlat de l’ètica en els serveis socials, que implica un nou model centrat en la persona, que sigui capaç d’anticipar-se a les possibles circumstàncies de vulnerabilitat.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha presentat a la ponent i ha volgut posar de relleu el canvi que va experimentar l’atenció social al Principat amb l’aprovació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris, l’abril del 2014.

Espot ha remarcat que la llei vigent basteix un model de polítiques socials basat en els drets i deures dels ciutadans i en la coresponsabilitat dels poders púbics, els beneficiaris i les seves famílies. En aquest sentit, ha insistit en què aquest nou model no veu les persones com a mers receptors de recursos públics, sinó com a portadores de capacitats. Així, i en relació a la conferència d’aquest dimecres ha assenyalat que el que compta no és simplement assistir les persones en situació de necessitat per cobrir o compensar aquestes situacions, sinó dotar-les dels instruments necessaris per realitzar el seu propi projecte de vida.

Aquest canvi de model suposa també un canvi de perspectiva que els professionals de l’atenció social han de tenir sempre present, tal com ha assenyalat el ministre. Igualment, l’Administració pública té el deure de posar a l’abast dels professionals els mitjans adequats, el suport tècnic i els recursos formatius necessaris per dur a terme la seva missió amb qualitat i seguretat; i per oferir un servei públic essencial des del respecte a la dignitat de la persona i a la seva autonomia.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada