El periodista català Antoni Bassas s’ha mostrat optimista pel que fa al futur del periodisme, perquè les noves tecnologies permeten tenir ‘més lectors i més oients que mai’ i ofereixen moltes més eines als professionals. Bassas ha afegit que ‘altra cosa és que d’això en puguem fer negoci’, i ha apuntat que la societat espera que els periodistes ‘siguem útils i deixem de ser una palanca o perllongació’ dels poders econòmics i polítics, i serà llavors quan ‘tornarem a fer negoci’. Antoni Bassas ha fet aquestes manifestacions aquest dimecres al matí en el decurs de la vuitena edició dels Matins de l’Agència, organitzats per l’ANA i RSMGassó. Durant l’acte, el periodista ha parlat de les diferències entre la societat americana i l’europea, i ha assegurat que els periodistes han de ser honestos i admetre des del principi que tenen ideologia, alhora que considera que els lectors i espectadors han de practicar una ‘dieta informativa equilibrada’, perquè ‘la veritat es troba en la suma de les portades de tots els diaris i telenotícies’.

L’editor del diari ARA, Antoni Bassas, ha parlat aquest dimecres als Matins de l’Agència sobre el futur del periodisme i el rol dels seus professionals, i també sobre les diferències que hi ha entre la societat americana i l’europea, després de quatre anys com a corresponsal de TV3 a Washington.

Pel que fa al periodisme, Bassas ha indicat que tot i que sembli que les noves tecnologies i les xarxes socials puguin perjudicar, s’ha mostrat convençut que els professionals s’hi sabran adaptar, tot i que no es pot pretendre que els models de negoci siguin els mateixos que abans. A més, ha ressaltat que ‘això passa a totes les empreses, no és l’únic sector que té problemes com a conseqüència de les noves tecnologies’.

Bassas és optimista perquè considera que la societat necessita saber què està passant i què passarà, i per tant, necessita d’uns professionals de la informació que ‘validin allò que passa i ho ordenin d’una manera coherent’. I ha apuntat que mentre la societat trobi útils els periodistes i quan deixin de ser vistos com una perllongació dels poders, es podrà tornar a fer negoci. De fet, Bassas és conscient que el periodista no pot ser mai imparcial ni objectiu, pel simple fet que és un subjecte, però considera que cal que sigui honest i admeti des del principi que té ideologia, i que s’acosti a la veritat el màxim possible. I al mateix temps, considera és necessari que l’oient o l’espectador faci una ‘dieta informativa equilibrada’ i no pretendre que un sol mitjà li expliqui sempre tota la veritat.

El periodista català ha parlat del problema dels mitjans de comunicació americans, que volen evitar ser percebuts ideològicament, i de la ‘tensió no resolta entre la informació i la propaganda’, pel fet que les grans cadenes privades estan influïdes pels interessos publicitaris. És per això que creu que els mitjans públics haurien de ser capaços de fer els debats sobre els temes que preocupen a la societat, de poder controlar el poder econòmic i polític, i d’oferir un entreteniment que apugi el llistó de la societat.

Antoni Bassas ha participat en la vuitena edició dels Matins de l’Agència, un acte organitzat per l’ANA i RSMGassó, que ha comptat amb una vuitantena d’assistents del món polític i empresarial del país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada