El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa que ha ofert després de la Junta de Presidents d’aquest divendres, ha tornat a insistir en les preocupacions que els suscita el projecte de llei de modificació de la Llei de la CASS. Bartumeu ha assegurat que ‘no s’acaba d’entendre què volen fer amb les pensions altes’, i ha dit que troba a faltar uns topalls mínim i màxim. A més, també ha lamentat que el Govern no parli del factor de conversió, és a dir, els anys que un jubilat triga a recuperar el capital aportat, ni de la taxa de substitució, que és del 50% i, per tant, genera problemes per mantenir el nivell de vida un cop s’arriba a l’edat de jubilació. D’altra banda, Bartumeu ha criticat que s’abaixi la prestació per baixa, i ha dit que el que cal és revisar els criteris d’inspecció perquè s’estan convertint ‘en un subsidi d’atur encobert’.

El grup mixt ha tornat a insistir aquest divendres en la seva oposició a la reforma de la Llei de la CASS. El seu president, Jaume Bartumeu, ha enumerat un total de quatre preocupacions: en primer lloc considera que traspassar un 2% de la cotització a la branca jubilació ‘pot servir per allargar el maldecap, però no soluciona el problema a futur’. En aquest sentit, ha afegit que ‘si la situació és tan greu, no és gaire responsable esperar al 2018 a parlar d’apujar les cotitzacions’.

Pel que fa a les pensions de jubilació, Bartumeu creu que ‘no s’acaba d’entendre què vol fer el Govern amb les pensions més altes’, i ha assegurat que s’hauria d’agafar una decisió més clara per limitar-les, encarint la compra de punts per trams de salari, i posant un topall màxim, tot i que no ha especificat en quin import. Igualment, també troba a faltar que la llei no fixi un topall mínim de les pensions, que hauria de ser equivalent al salari mínim.

En el cas de les baixes, el líder de Socialdemocràcia i Progrés ha criticat que es redueixin les prestacions, perquè això és ‘fer pagar justos per pecadors’. Així, s’ha mostrat convençut que la solució passa per revisar els criteris d’inspecció, ‘per impedir que hi hagi persones que defraudin per aquesta via’. De fet, Bartumeu ha assegurat que el sistema de baixes ‘s’està utilitzant, amb la tolerància del Govern, com un subsidi d’atur encobert’.

Finalment, Bartumeu també ha lamentat que el Govern ‘no parli’ del factor de conversió i de la taxa de substitució. En el primer cas, ha recordat que actualment només amb vuit anys una persona jubilada recupera el capital aportat, mentre que l’esperança de vida és molt superior. D’altra banda, actualment les pensions corresponen al 50% del salari mitjà de la persona, cosa que per Bartumeu provoca que sigui ‘molt difícil mantenir el nivell de vida’. Per tot plegat, el líder del grup mixt ha lamentat que el Govern no constati aquests problemes, ja que ‘no es poden fer grans reformes de la llei de la seguretat social oblidant aquestes qüestions’.

D’altra banda, Jaume Bartumeu ha informat que finalment no hi haurà sessió de Consell General el 25 de juliol, ja que els textos legislatius que estan pendents no estaran enllestits aquesta data. Durant la Junta de Presidents d’aquest divendres també s’ha constatat ‘la dificultat de seguir el ritme d’adaptació’ dels textos legislatius a l’Acord Monetari.