Bartumeu dubta que ‘en un entorn d’inseguretat jurídica no resolta’ vulguin venir moltes empreses

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, dubta que ‘en un entorn d’inseguretat jurídica no resolta’ hi hagi un gran engrescament a venir a Andorra per part d’empreses estrangeres. Així ho ha dit en la roda de premsa posterior a la Junta de Presidents d’aquest dimecres, on no ha volgut valorar les intencions de les empreses Indra i Medichem que han manifestat la seva voluntat d’instal·lar-se al Principat. Segons Bartumeu el fet que no s’hagi aprovat encara la llei, que a més el grup parlamentari demòcrata hagi demanat una pròrroga del termini d’esmenes, i que s’estableixi discrecionalitat per acceptar empreses estrangeres, són els factors que donen aquesta inseguretat jurídica.

El cap de l’oposició considera que la llei d’obertura econòmica estableix inseguretat jurídica per a les empreses que vulguin venir al Principat. Segons ha opinat, seria positiu que hi hagués moltes empreses que volguessin venir a instal·lar-se a Andorra, però dubta que sense tenir la llei d’obertura econòmica, i tenint en compte el text que s’ha presentat, hi hagi ‘un gran engrescament a venir’.

Bartumeu ha indicat que l’anunci de Indra i Medichem de venir a Andorra és ‘un gran escenari propagandístic’, però que caldrà veure si es materialitza o no.

D’entre els punts que ha criticat el socialdemòcrata, ha volgut fer referència al fet que el Govern pugui decidir si una empresa es pot instal·lar o no al país, ja que segons ell, hi ha discrecionalitat per part del Govern. A més, en aquest sentit també ha dit que és una mostra de la inseguretat que hi ha en aquests moments el fet que després de l’aprovació del pressupost que ja preveia l’obertura econòmica, ara s’hagi de votar un crèdit extraordinari per pagar a l’empresa Monitor Group, que és la que ha d’ajudar a atraure empreses que vinguin al país. Segons Bartumeu aquest és un exemple ‘de l’estratègia d’obertura econòmica’.

També en referència a l’obertura econòmica, Bartumeu ha vist certa ‘incoherència’ entre l’actuació del Govern i la del grup parlamentari demòcrata, ja que considera que ‘una llei tan important i tan urgent per al Govern, no entenc com DA demana la pròrroga més llarga del termini d’esmenes’, mentre que assegura que el seu grup parlamentari ja ha tingut temps d’analitzar el text.

Proposició de llei de l’IVA

Bartumeu també ha observat incoherències entre el Govern i el grup parlamentari demòcrata en referència a la proposició de llei de l’IVA. El cap de l’oposició assegura que el criteri del Govern en relació a la proposició de llei exposa punts de vista que es ‘van totalment en contra’ amb algunes de les esmenes que ha presentat el grup parlamentari.

De fet, Bartumeu ha volgut posar exemples concrets d’aquestes confrontacions i ha fet referència al fet que les esmenes de DA fan una confrontació entre l’IVA i l’ITP, cosa contrària al que defensava el Govern. A més, el Govern criticava que el tipus reduït de l’1% previst a la proposició de llei donaria lloc a devolucions i que calia una llista tancada, però en canvi les esmenes de DA proposen un tipus reduït del 0% que segons Bartumeu ‘encara accentuarà més les devolucions. A més, opina que això implica la pèrdua del dret a deducció per part de l’empresari que realitza operacions exemptes.

En tercer lloc, segons Bartumeu el Govern criticava que el règim de franquícia comporta problemes de control i frau i que no es preveia l’entrada o sortida del règim. En aquest sentit, assenyala que la sisena esmena de DA introdueix per una altra via el règim de franquícia i que tampoc preveu l’entrada o la sortida del règim.

Tot i aquestes crítiques, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ha avançat que no votaran en contra de la llei de l’IVA per molt que els demòcrates hi hagin entrat 75 esmenes. Assegura que aquestes no afecten a la base del text i que n’hi haurà moltes que les votaran a favor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.