bartumeuEl grup parlamentari mixt ha entrat una pregunta urgent al Govern perquè sigui resposta a la sessió del Consell General d’aquest dijous sobre la ‘hipotètica possibilitat que es plantegi demanar l’opinió de l’Estat del Vaticà sobre eventuals iniciatives legislatives de la competència del Consell General’. El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, ha fet referència a la notícia apareguda al Diari d’Andorra sobre les intencions del Govern de preguntar al Vaticà sobre com afectaria aprovar el matrimoni homosexual. Bartumeu ha dit que ‘vull creure que no s’ha fet ni se li ha passat pel cap de fer-ho’, perquè seria ‘una patacada important a la sobirania del Consell General’. A més, Bartumeu ha anunciat que també es demanarà informació al Govern sobre les subvencions que s’han sol·licitat en el marc del programa de finançament preferent, després del que ha succeït amb Ordino Studios. D’altra banda, Bartumeu ha indicat que encara no han tingut temps d’estudiar el projecte de llei del pressupost, i que hi demanaran una pròrroga, però que en tot cas es presentarà una esmena a la totalitat.

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, ha opinat que si el Govern es planteja demanar l’opinió sobre la possibilitat de legislar el matrimoni homosexual a Andorra a l’Estat del Vaticà, seria ‘una patacada a la sobirania del Consell General’. És per aquest motiu que el seu grup ha entrat una pregunta urgent per ser resposta en la sessió d’aquest dijous del Consell General, per saber si realment hi ha la intenció de demanar al Vaticà com afectaria aquesta llei a la figura del copríncep episcopal.

Segons ha opinat Bartumeu, si es fes la consulta ‘la Constitució començaria a grinyolar’, ja que ‘no veiem perquè s’ha de demanar el vistiplau a altres institucions que a les andorranes’ abans de fer una iniciativa legislativa.

A més, en relació a la possibilitat que aquesta llei es faci com a ‘unió civil’ en lloc de matrimoni, considera que ‘si ho hem de legalitzar, diguem-li com li hem de dir, i no fem construccions ambigües’, i assegura que el seu grup és totalment partidari a aquesta regulació.

En la mateixa roda de premsa d’aquest dimecres, Bartumeu ha anunciat que la setmana vinent entraran una demanda d’informació al Govern per saber les subvencions que s’han demanat en el marc del programa de finançament preferent els darrers anys. Després de l’afer d’Ordino Studios, volen saber quines empreses les han demanat, i quines subvencions s’han atorgat o denegat i per quines quantitats.

D’altra banda, Bartumeu ha explicat que en la Junta de Presidents d’aquest dimecres també s’ha acordat celebrar la propera sessió de Consell General el dia 28 de novembre, on s’espera poder tractar la proposició de llei de la morositat, la presa en consideració de la proposició de llei del règim electoral del referèndum, i el projecte de llei de dissolució de la Société de développement du tourisme en Andorre.

Per al projecte de llei del pressupost, el grup mixt ja ha anunciat que demanarà una pròrroga al termini d’esmenes, i que encara no han pogut analitzar el text, però que en tot cas, presentaran una esmena a la totalitat. Bartumeu ha apuntat que si la pròrroga s’accepta i no se’n demana una altra, es podria debatre la seva totalitat el dia 12 o 19 de desembre.

Possibilitat de coalició amb els demòcrates

D’altra banda, Bartumeu ha indicat que si després de les properes eleccions generals quedés un arc parlamentari més fraccionat, veuria possible fer un govern de coalició amb una part del Govern actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada