El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, considera que les manifestacions del copríncep francès i president de la República Francesa, François Hollande, sobre l’intercanvi automàtic d’informació fiscal, és una frase ‘entenedora i clara’ en el sentit que Andorra ha d’avançar cap a aquest principi. Així, Bartumeu considera un error que el Govern digui que la qüestió s’ha d’abordar tenint en compte que tots els països han d’avançar en el mateix sentit, i ha recordat que l’acord actual sobre la fiscalitat de l’estalvi ja inclou que a llarg termini s’havia d’arribar a l’intercanvi automàtic d’informació. D’altra banda, la Junta de Presidents d’aquest dilluns ha acordat reservar el 25 de juliol per habilitar una sessió de Consell General per votar textos legislatius pendents, com és el projecte de llei sobre la morositat i la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris.

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, ha dit que cal interpretar de manera ‘realista, més que optimista’, les paraules de François Hollande, que va assegurar que la negociació de l’acord sobre fiscalitat de l’estalvi té com a objectiu aplicar en un calendari raonable el principi d’intercanvi automàtic d’informació fiscal. De fet, Bartumeu ha dit que aquesta declaració significa que ‘ja n’hi ha prou de badar i anem per feina’, i creu que és un error vincular l’intercanvi automàtic amb la necessitat que tots els països avancin al mateix ritme, recordant que al 2009 ja es va veure que aquesta estratègia seguida per Andorra era equivocada.

A més, el líder del grup mixt ha afegit que cal recordar que l’acord actual sobre la fiscalitat de l’estalvi ja inclou que a llarg termini s’havia d’arribar a l’intercanvi automàtic d’informació, i que per tant no entén perquè el cap de Govern considera que una cosa és l’acord sobre fiscalitat de l’estalvi i l’altra parlar d’intercanvi automàtic. Malgrat tot, Bartumeu ha defensat que l’aplicació d’aquest principi no significa la fi del sector financer, sinó que aquest ja està treballant per adaptar-se a la nova situació. En tot cas, ha indicat que es tracta d’una qüestió d’estat i s’ha ofert a ajudar el Govern ‘fins allà on puguem ajudar’.

D’altra banda, Jaume Bartumeu, que ha comparegut després de la reunió de la Junta de Presidents, ha explicat que s’ha acordat, a demanda del cap de Govern, de celebrar algun Consell General durant el mes de juliol per enllestir projectes de lleis que estan en tràmit. D’aquesta manera, s’ha reservat el 25 de juliol com a possible data per a celebrar una sessió, on es podrien votar el projecte de llei de la morositat i la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris, després que el grup mixt hagi demanat una pròrroga del termini per presentar esmenes.

Finalment, Bartumeu ha tornat a reiterar la seva preocupació pel fet que el Govern vulgui presentar un IRPF amb un tipus del 10%, ja que veu difícil que aquest tipus s’accepti a nivell internacional, tenint en compte que Brussel·les ja ha dit a Xipre, que també té un IRPF al 10%, que cal revisar-lo a l’alça. De fet, el president del grup mixt ha afegit que li preocupa que a banda de voler fixar el tipus al 10% s’estigui parlant de baixar el topall en determinades circumstàncies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada