Bartumeu, Barcia i Bonet deixen el PS però mantenen els càrrecs ‘per responsabilitat’

Els consellers generals Jaume Bartumeu, Gerard Barcia, i Sílvia Bonet ja han informat oficialment a la Sindicatura que abandonen el Partit Socialdemòcrata però que mantindran els seus càrrecs i per tant s’acolliran al grup mixt. Tal com han indicat tots tres consellers, mantenen els seus càrrecs per ‘responsabilitat amb els nostres votants’, ja que asseguren que marxen del partit perquè ja no és el que es va fundar ni amb el que ells es van concórrer a les eleccions, però que els ideals polítics i els compromisos amb què es van presentar són els que ells continuaran defensant. Aquest mateix divendres també han marxat del partit els consellers de Comú Josep Vila i Josep Roig, i segons han informat ells mateixos, al voltant d’una vintena de persones més del grup Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra.

La meitat dels càrrecs electes del PS han decidit abandonar el partit. Aquest divendres al matí, els consellers generals Jaume Bartumeu, Gerard Barcia, i Sílvia Bonet han informat a la Sindicatura de la seva decisió, i així ho han fet també els consellers de Comú d’Andorra la Vella, Josep Vila, i de Sant Julià de Lòria, Josep Roig, que han informat els seus comuns.

Tots ells han anunciat que no abandonaran els càrrecs de consellers generals i de consellers de Comú per ‘responsabilitat’ amb els seus electors. Tal com ha explicat Jaume Bartumeu, ‘nosaltres ens mantenim fidels al programa electoral amb què ens vam presentar’ i ‘hem de seguir treballant en les nostres responsabilitats’.

De fet, consideren que el Partit Socialdemòcrata del que marxen ‘no és el que vam fundar l’any 2000, ni amb el que vam guanyar les eleccions del 2009, ni tan sols amb el que vam perdre les del 2011’. És per això que asseguren que el que hi ha és una escissió, i que no tenen l’obligació de deixar els seus càrrecs. En referència a la clàusula signada per tots els militants prometent abandonar els seus càrrecs en cas de marxar del partit, els consellers han assenyalat que ‘seria una irresponsabilitat’, i que aquest apartat es va incloure per evitar trànsfugues polítics, que no és el cas actual.

D’altra banda, el panorama del Consell General, amb aquesta divisió del grup parlamentari queda amb dos grups de tres consellers, el socialdemòcrata i el grup mixt, i cada un d’ells haurà de triar el seu president i el conseller que hi destina a ple temps. A més, però, s’haurà de redistribuir la presència a les comissions legislatives, i en aquest aspecte, Bartumeu ha assenyalat que ‘per nosaltres no s’endarrerirà el calendari’ ja que la seva intenció és mantenir-se a les comissions on ja hi són.

Pel que fa als comuns, els consellers que marxen també passaran a formar part del grup mixt, i segons ha indicat Josep Vila, els consellers que s’han quedat al partit també hauran de passar al grup mixt. Amb l’anunci d’aquest divendres, i tenint en compte que la consellera encampadana Eluska Galdós ja va anunciar que també abandonarà el PS, tant el Consell General com els tres comuns on estan presents, queden dividits, amb la meitat dels membres al partit i la meitat fora.

A més dels cinc consellers que han informat públicament de les seves baixes al partit, segons Bartumeu, aquest mateix divendres s’han presentat una vintena més de baixes, que són de militants que formen part del corrent Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra. La intenció és que totes aquestes persones formin part d’un nou moviment polític que portarà també el nom de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra, però de moment no han volgut parlar de la possibilitat que aquest es presenti a les properes eleccions.

1 comentari

  1. Novetat editorial per Sant Jordi: “Com passar de tenir un govern, 14 consellers i 2 comuns a 3 consellers generals i 3 de comú en només dos anys” Autor: Jaume Primer el Breu. Editorial: La Gran Patacada.

Comments are closed.