EL grup parlamentari mixt ha presentat un total de dotze esmenes a la proposició de llei en què s’estableixen mesures contra la morositat, de només vuit articles. El seu president, Jaume Bartumeu, considera que el text beneficia els grans empresaris –grans industrials i proveïdors majoristes a l’engròs- en detriment de les petites i mitjanes empreses, i que l’empresari del país surt desfavorit front a l’empresari estranger. En aquest sentit, les esmenes també van encaminades a suprimir ‘fortes indemnitzacions en favor dels creditors que són absolutament espoliadores dels petits i mitjans empresaris’.

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, ha informat que tot i haver votat a favor de la presa en consideració de la proposició de llei presentada per DA, el grup mixt ha presentat un total de dotze esmenes al text, que només consta de vuit articles. Bartumeu considera que el redactat conté ‘importants errors’ en els conceptes jurídics, i les esmenes tenen com a objectiu intentar afavorir els petits empresaris que ‘paradoxalment podrien ser les primeres víctimes del text que s’esmena’.

En aquest sentit, el grup mixt alerta que les penalitzacions que preveu la llei si no es fa el pagament a 60 dies només beneficien als grans empresaris, ja que regula els contractes entre empresaris i els contractes entre empresaris i Administració, però no menciona els contractes entre empresaris i consumidors finals. Per aquest motiu, Bartumeu considera que s’afavoreix els majoristes i les empreses d’obra pública, que són actualment poques i en situació d’oligopoli, i en canvi es perjudica els contractistes, que construeixen per compte dels clients finals, i els empresaris mitjans i petits, que subministren serveis als consumidors.

Així mateix, el grup mixt proposa la supressió de l’exclusió que es fa de les operacions en les quals intervinguin consumidors, ja que consideren que no hi ha cap raó perquè ‘en la nostra societat tan reduïda i imbricada hi hagi d’haver dos règims diferents entre empresaris i consumidors’. En aquest sentit, Bartumeu alerta que el text només permet que els consumidors, i no els empresaris, puguin negociar el crèdit amb els proveïdors.

Una altra de les esmenes proposa suprimir la possibilitat que el termini de 60 dies es pugui escurçar, per evitar que els empresaris grans imposin terminis de venciment inferiors als petits. Així, segons el grup mixt, ‘sembla que es vulgui abocar als petits empresaris a buscar finançament bancari a un tipus prohibitiu per poder pagar després al proveïdor oligopolístic’.

D’altra banda, les esmenes també estan encaminades a evitar que s’afavoreixin les empreses estrangeres enfront de les nacionals, ja que segons el redactat, si l’empresari andorrà ven a un empresari estranger no es beneficia de la llei, i en canvi, si ell adquireix a un empresari estranger, aquest darrer sí que es beneficia de la llei.

Pel que fa als altres dos grups parlamentaris, el grup socialdemòcrata també té previst presentar diverses esmenes, que està acabant de tancar, ja que el termini finalitza aquest divendres al migdia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada