Mentre que Bartumeu afirmava contundentment dirigint-se a Alcobé que ‘estic convençut que vostè sap que hi ha operacions d’intrusisme’ en el sector del transport de viatgers per carretera, el ministre li contestava que el Govern ‘no en té coneixement’ i que si en tingués ‘immediatament actuaria en conseqüència com no pot fer d’una altra manera’.

La picabaralla dialèctica, una més, entre el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha anat pujant de to a mesura que avançaven les preguntes, respostes i repreguntes sobre el coneixement, o no, per part del Govern de l’existència d’intrusisme en el sector del taxi.

Bartumeu ha acusat a Alcobé de tenir coneixement d’aquesta pràctica per part d’agències de viatges i hotels del país a l’hora de traslladar els seus clients als aeroports o a l’estació de tren de Lleida (i viceversa), cosa que el ministre ha negat.

Jordi Alcobé ha explicat una reunió mantinguda amb l’Associació de Taxistes d’Andorra (ATA) el passat mes de desembre en la qual li van traslladar les queixes en relació a l’intrusisme en el seu sector. Un mes després, i a demanda del propi departament, l’ATA va lliurar una relació d’una vintena de matrícules sospitoses de fer transport de viatgers sense la llicència corresponent.

El ministre ha continuat relatant que amb el llistat es va procedir a fer les comprovacions oportunes que van sortir negatives. També es va fer una nota informativa a tot el sector d’operadors turístics (agències de viatges, hotels…) i la pròpia Cambra de Comerç per recordar el marc de la llei de transport de passatgers per carretera, en la qual queda delimitat quan el servei el pot oferir l’operador turístic (trasllat a pistes d’esquí) i quan és considerat transport públic (trasllat a aeroprots o estaciosn de tren).

Alcobé ha afegit que l’any anterior, el 2012, el Centre d’Atenció contra l’Intrusisme (CASI) va actuar 12 vegades en aquest sector i que en cap moment havia detectat actuació il·lícita. Alguns d’aquests casos eren turistes.

Aquesta darrera frase ha estat el que ha fet pujar de to el debat. Bartumeu ha ironitzat dient que ‘trobo especialment interessant i divertit, si no fos que estem parlant d’un perjudici que s’està fent a professionals del país que tenen dificultats per arribar a finals de mes que ara la gent que practiqui l’intrusisme els bategem com a turistes’.

Alcobé li ha respost molest: ‘a vós potser us fa molta gràcia, però a mi no me’n fa gens de gràcia que un sector estigui patint el que està patint i en canvi us permeteu el luxe de fer gracietes sobre aquest tema’. A més, el ministre ha recordat que des del 2005 no s’havien concedit més llicències de taxistes amb l’objectiu de protegir el sector, i que va ser el 2010, amb el Govern de Bartumeu, quan se’n van concedir 4 de noves.

En el tram final del debat, amb frases com ‘el noto una mica nerviós senyor ministre’, ha estat quan Bartumeu ha afirmat categòricament que ‘estic convençut que vostè sap que hi ha operacions d’intrusisme’, a la qual ha respost Alcobé amb un sec ‘el Govern no en té coneixement’.