El president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, ha retret a Jaume Bartumeu el contrast entre el seu discurs quan era cap de Govern en relació a la Constitució ‘com un element aglutinador, de progrés i de modernitat’, i les manifestacions que fa ara com a conseller a l’oposició en relació al model d’Estat ‘dient que segons com el coprincipat està arribant al seu límit’ i que ‘li troba defectes estructurals que abans no els veia’. Baró també fa referència al posicionament ideològic de DA i a la ‘pèrdua de plomes’ que ha significat per al partit les reformes que han dut a terme fins ara. Assegura, però, que conserven ‘les plomes més importants: les de la cua que et permeten mantenir el timó i les de les ales que et permeten continuar volant’.

Ladislau Baró retreu a Jaume Bartumeu que qüestioni l’esquema constitucional pel que fa al model d’Estat, quan tan sols fa poc més de dos anys, en el seu darrer discurs com a cap de Govern el Dia de la Constitució, Bartumeu ‘feia un balanç de la Constitució com un element aglutinador, de progrés i de modernitat’, just en el 18è aniversari de la Carta Magna.

El president dels consellers generals demòcrates assegura que, en aquest àmbit, el posicionament de DA ‘no és de dreta, és de defensa de l’esquema de la Constitució’. I ha criticat el contrast entre el discurs de Jaume Bartumeu quan era cap de Govern en el qual la Constitució ‘durant els seus 19 primers anys semblava un prodigi de modernitat’, mentre que ‘un any després estava dient que segons com el coprincipat està arribant al seu límit i està trobant defectes estructurals que no els veia’.

Baró ha declarat, a més, que ‘és cert que amb les forces de l’oposició en matèria fiscal i exterior hi ha un nivell de consens prou important, en canvi, a l’hora de valorar la confiança que tenim en l’esquema constitucional vigent les coses són força diferents’.

Projecte de centre i pèrdua de plomes

El president del grup parlamentari demòcrata defensa que el projecte de DA ‘no és un projecte de dreta, és un projecte de centre’. Afirma que això és gràcies a la suma i a la compensació dels ‘vectors contraposats que hi conviuen: uns de més de centre-dreta i uns de més de centre-esquerra’. Baró ho exemplifica en la reforma fiscal -que qualifica d’agosarada i de ‘cert coratge polític per acabar de completar l’edifici fiscal’ amb l’IRPF com a culminació- ‘una reforma on les forces progressistes [del partit] hi tenen un cert pes, no diré la totalitat’. De fet assegura que ‘la discrepància que en política fiscal hi ha amb l’oposició parlamentària no és molt significativa… una altra cosa és en determinades polítiques socials on ja hi comença a haver-hi més discrepància’.

En aquest sentit, Ladislau Baró reconeix que hi ha desgast entre l’electorat de DA i molts dels qui els van donar confiança amb el seu vot el 2011 ‘no acaben d’entendre les polítiques que desenvolupem i en la seqüència que ho fem’. El líder parlamentari dels demòcrates creu que amb l’activitat executiva i legislativa d’aquests anys ‘hi ha tot un calidoscopi de gent crítica i de plomes perdudes’, però ‘hem conservat les plomes importants: les de la cua et permeten mantenir el timó i les de les ales que et permeten continuar volant’. Malgrat que ‘hem quedat més prims de plomatge general, hem mantingut les essencials, tot i que de vegades arriba una perdigonada que intenta desestabilitzar’.

‘Costa molt avaluar aquesta pèrdua de suports’, afirma, i a hores d’ara no vol preveure cap escenari postelectoral. El fet de no saber quantes llistes es presentaran a la dreta i a l’esquerra de DA i el fet de no saber si proliferaran llistes parroquials fa difícil una previsió i un ‘resultat incertíssim’, tot i assegurar que es veuen amb cor de tornar a treballar per repetir una majoria absoluta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada