El Consell General ha desestimat aquest dijous la proposta d’acord presentada pel grup parlamentari liberal demanant al Govern de facilitar la informació sol·licitada pels consellers generals. Els consellers demòcrates han votat en contra de la proposta perquè, tot i que reconeixen que la qüestió pot ser millorada, consideren que el límit entre la documentació que es pot lliurar i la que no s’ha de regular a través d’una llei. A més, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha criticat les proclames fetes per l’oposició de mantenir la confidencialitat, tenint en compte que s’han produït, “com a mínim”, un parell de casos de filtracions de documentació en què la protecció d’aquesta confidencialitat “ha quedat en evidència”.

El president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha contestat que “si dos casos han de ser el pretext per jutjar tota la trajectòria, aniríem malament”. Gallardo ha justificat la proposta d’acord assegurant que tot i que la Constitució i el Reglament del Consell General permeten que els consellers generals tinguin accés a la informació, aquest dret no s’està complint. A més, ha lamentat que hi hagi privats que hagin tingut accés a certa documentació abans que els parlamentaris, com va ser el cas dels interessats en la compra de Vall Banc.

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha criticat la proposta d’acord presentada pel grup parlamentari liberal assegurant que és “una obligació absoluta, incondicional i incondicionada”, i que aquesta matèria no pot quedar sotmesa a exigències incondicionades. Així, Baró ha reconegut que el Reglament del Consell General, que és on es regula la qüestió, “pot resultar incomplet i millorable”, però que cal que es faci a través de normes legals o reglamentàries, i no per la via d’una proposta d’acord. En aquest sentit, Baró ha recordat que el seu grup està examinant la proposta que ha fet el grup liberal de regular els secrets d’Estat, per intentar integrar-la en el seu plantejament d’una llei de transparència, ja que considera que s’ha d’intentar que els temes restringits “siguin una excepció en aquest principi de transparència que ha de regir”.

Baró també ha indicat que en la majoria de països existeixen límits a l’accés a la documentació del Govern derivats de l’afectació a béns jurídics, les clàusules de confidencialitat, la tutela judicial, la seguretat nacional i les relacions internacionals.

Per la seva banda, els consellers de l’oposició han defensat la proposta d’acord perquè consideren que les negatives del Govern a lliurar certa informació o els retards que s’han produït impedeixen que els parlamentaris puguin exercir la seva tasca. Així, el conseller general liberal Jordi Gallardo ha assegurat que “estem en una legislatura d’opacitat”, cosa que “difícilment permet la confiança i el fet d’arribar a acords”. No obstant, Gallardo ha fet referència a la possibilitat que han tingut d’accedir a una informació confidencial de la ministra Sílvia Calvó, per la qual cosa ha destacat que “és més una qüestió de voluntat i no tant de legalitat”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada