Ladislau Baró ha dit que el director d’un mitjà públic ha de ser discret en les seves declaracions públiques. Ho ha argumentat en la línia d’assegurar la pluralitat del mitjà, però també perquè aquest -el director del mitjà públic- és un càrrec de confiança del Govern i, per tant, malgrat tenir tota la llibertat per expressar-se ha de dimitir si la discrepància és profunda. Baró ha fet aquestes declaracions en les quals ha assegurat que ‘amb la mateixa vehemència que s’ha de defensar la llibertat d’expressió crec que hi ha d’haver una coherència respecte el projecte amb el qual un ha d’estar situat, i s’ha d’assumir sense problemes’.

El president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, ha posat de manifest la discrepància amb l’actual director d’RTVA, Francesc Robert, a l’hora de fer declaracions polítiques en tant que és un càrrec de confiança del Govern de Toni Martí. Així, ha dit que tot i que ‘els càrrecs de confiança han de poder tenir, i poden tenir entenc, tota la llibertat d’expressió que garanteix la Constitució’, no han de discrepar amb la línia política del Govern i de la majoria.

Francesc Robert, en una tertúlia a Catalunya Ràdio el passat 29 de novembre, va qüestionar la qualitat democràtica de l’Estat andorrà perquè ‘no pot aprovar lleis democràticament perquè té por que el seu cap d’Estat dimitirà’, en referència al debat sobre la legalització de l’avortament i el posicionament del copríncep episcopal.

D’aquesta manera, Baró creu que si el director de RTVA -càrrec de confiança del govern de DA i de la majoria- quan va haver el debat sobre la despenalització de l’avortament no compartia la decisió que va prendre DA, ‘o li repugnava des del punt de vista del seu esquema de la sobirania popular, si era una discrepància tan gran, no sé com s’ha vist en cor de continuar en un projecte que fa la defensa de la Constitució en el sentit que nosaltres ho fem’.

Ha posat l’exemple d’altres territoris, com el País Basc, on els càrrecs de confiança signen un codi ètic en el qual, entre d’altres coses, ‘s’estableix una mena de compromís que en cas que hi hagi opinions discrepants de la línia del govern que la llibertat d’expressió queda salvaguardada, però que ha d’haver-hi una dimissió’.

Ladislau Baró, però, també ha emmarcat la crítica a les declaracions de Francesc Robert en el fet que ‘és bo que el director d’un mitjà públic que ha d’assegurar-ne la pluralitat sigui discret en les seves declaracions polítiques’. El líder dels parlamentaris demòcrates ha afegit que ‘quan un dirigeix un mitjà de comunicació públic ha de fer un esforç per garantir el pluralisme’ i, per tant, ‘és de sentit comú que les opinions polítiques del que intenta afavorir aquest pluralisme han de ser el més discretes possibles’.

El president dels parlamentaris de DA ha conclòs que ‘amb la mateixa vehemència que s’ha de defensar la llibertat d’expressió crec que hi ha d’haver una coherència respecte el projecte amb el qual un ha d’estar situat, i s’ha d’assumir sense problemes’. Perquè, segons Ladislau Baró, ‘una cosa són discrepàncies menors, l’altra són substantives i medul·lars: s’ha de ser coherent i desvincular-se d’aquest projecte polític i anar cap a un altre’.

1 comentari

  1. Amb tot el respecte cap a tothom, crec que Francesc Robert efectivament és a un càrrec de confiança però està també a RTVA i precissament perquè tothom vol una RTVA pública plural, que ha de representar tots els sectors de la societat sense cap mena de censura o de càstig per expresar les seves opinións, ell està expressant les seves. Això demostra que ha sigut ben escollit per al càrrec i llavors tenim una RTVA cada vegada mès oberta.
    Ell va ser triat com a càrrec de confiança per tirar endavant una televisió pública que estava esfonsada quan ell va assumir la seva direcció, independentment de què pugui compartir part o la totalitat del programa polític del partit governant en aquest moment. Les idees diferents crec que enriqueixen a la societat i a qualsevol partit polític i s’han de poder expressar sense cap perill en un estat democràtic i que Espanya no es cap exemple a seguir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada