Balanç de rècord per a les estacions d’esquí del Pirineu català, amb prop de 2,4 milions de visitants

Les estacions d’esquí catalanes han confirmat que han viscut una temporada 2017-2018 de rècord. El balanç presentat pel sector dóna una xifra final de 2.398.374 esquiadors que han passat pels complexos del Pirineu català al llarg de l’hivern, segons el còmput de dades que ha presentat la Federació Catalana d’Esports d’hivern.

Tot i que no totes les estacions han viscut aquest augment amb la mateixa intensitat, el cert és que la tendència general ha estat la d’una afluència molt gran a pistes, afavorida per un seguit de nevades constants i copioses que han deixat uns gruixos de neu històrics al llarg de l’hivern i que, alhora, han permès als aficionats esquiar la majoria de dies amb neu pols. Unes precipitacions que, de fet, encara han continuat en cotes altes aquest cap de setmana passat, a 6 de maig, quan totes les estacions ja han tancat, i que en alguns casos han permès acumular gruixos de 3 metres a les pistes.

Aquesta tendència també ha afavorit les estacions d’esquí nòrdic, que han viscut una abundància de neu natural inusual. Segons el balanç de Tot Nòrdic, entre les set estacions que en formen part (Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Lles de Cerdanya, Aransa, Guils-Fontanera, Tavascan i Virós-Vallferrera) han sumat 76.313 visitants, un increment de l’11% respecte a la temporada anterior, que ja va ser considerada com a excepcional. Les abundants nevades i la bona qualitat de la neu han estat alguns dels principals motius. Tot i això, la temporada també ha servit per confirmar que creix el número de practicants de raquetes i de noves disciplines com l’skijoring, les fat bikes i l’snowrunning.

De la seva part, les estacions del Grup FGC han sumat 714.535 aficionats. D’aquests, 376.139 corresponen a La Molina, que ha viscut la millor temporada de la seva història segons el balanç fet per l’estació mateixa, que ha experimentat un augment del 14% respecte de l’any passat, que ja havia estat positiu. Hi han ajudat, a banda de l’abundància de neu, la venda del forfet recarregable i els actes de celebració del 75è aniversari, que van incloure noves proves de la Copa del Món d’SBX i de la Copa d’Europa d’esquí alpí i un concert del grup Els Amics de les Arts.

Pel que fa a les altres estacions gestionades per Ferrocarrils, Espot i Port Ainé han sumat 174.058 aficionats i ha acollit activitats com ara els Campionats de Catalunya d’Esquí Alpí Absoluts, juntament amb tasts de formatges, vins, de caragols i embotits. Vall de Núria ha rebut 122.177 visitants, una xifra de forfets semblant a la temporada passada, amb especial èmfasi en les visites al Parc Lúdic i en la resta d’activitats paral·leles que organitzen. Vallter 2000 ha xifrat 42.161 esquiadors, una quantitat inferior a la de l’any passat però millor que la d’ara fa dos anys.

Masella ha viscut un hivern històric i ha batut el seu rècord d’esquiadors tot arribant a la xifra de 500.000, un 18% més que l’any passat. Una dada que supera als  437.000 de la temporada 2008-09. L’estació cerdana ha estat oberta de manera ininterrompuda durant 173 dies, des del 10 de novembre i fins a l’1 de maig.

Baqueira-Beret ha liderat un any més la venda de forfets al Pirineu català, amb 887.000, uns 80.000 més que l’any passat. L’estació aranesa va obrir el 18 de novembre, una setmana abans del previst, i ha funcionat 142 dies durant els quals ha acollit diverses competicions entre les quals destaquen les finals de la Copa d’Europa d’esquí nòrdic.

Excedent de neu a Boí Taüll

Amb 6,28 metres de neu acumulada, Boí Taüll ha duplicat la mitjana dels darrers anys i tanca temporada amb 131.026 forfets venuts, un 8% menys que la 2016-2017; en part, precisament, pel fet que l’estació ha tingut més dies amb precipitació i això ha frenat l’afluència a pistes.

Una situació semblant ha viscut Port del Comte, que tot i això ha incrementat un 2% la venda de forfets respecte de l’any passat, fins arribar als 89.500. El complex del Solsonès ha viscut acumulacions de neu poc habituals en aquesta zona, que en alguns moments han estat de fins a 265 centímetres.