Balanç de la calorada més intensa de les últimes dècades en un mes de setembre a Catalunya

caloradaLa  massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica que va començar a afectar Catalunya el dijous 1 de setembre ha provocat un episodi de temperatura excepcionalment alta en un mes de setembre, amb registres al voltant dels 40 ºC a punts de la vall de l’Ebre entre diumenge i dilluns segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
 
Amb l’anticicló centrat a l’oest de la península Ibèrica impulsant un lleuger flux del nord i del nord-oest, en determinats moments de l’episodi la marinada ha quedat inhibida en alguns punts del litoral i prelitoral, fent que la temperatura pugés fins a valors extremadament elevats en aquests sectors.
 
Al llarg de l’episodi, 104 de les 135 de les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades han registrat la temperatura màxima més alta de la seva sèrie en un mes de setembre. I en 8 casos, corresponents a estacions pròximes al litoral, no només s’ha superat la màxima absoluta de setembre, sinó la de tota la sèrie.
 
Després d’un estiu que ha estat càlid però sense grans onades de calor a Catalunya, més d’un terç de les estacions de la XEMA (69 de 180 estacions) han registrat la màxima anual durant aquesta primera setmana de setembre, un fet ben inusual.
 
D’altra banda, 61 de les 180 estacions de la XEMA, un terç del total, han superat el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per temperatura elevada almenys un dia al llarg de l’episodi.

Registre de temperatura màxima a Catalunya

L’episodi de calor es va iniciar el dijous 1 de setembre, amb valors de temperatura màxima superiors a 30 ºC a bona part del país i de fins a 35,4 ºC a Cabanes (Alt Empordà). L’absència de marinada va permetre que la temperatura superés clarament els 30 ºC a punts del litoral.

El divendres 2 la marinada va fer baixar lleugerament la temperatura màxima prop de la costa, mentre que va pujar una mica més en alguns sectors de l’interior, amb un valor màxim de 36,6 ºC a Alcarràs (Segrià).

El dissabte 3 la temperatura va pujar a tot el Principat, amb més de 35 ºC de màxima a les comarques de ponent i un registre de 37,9 ºC a Seròs (Segrià).

Diumenge 4 la temperatura va tocar sostre a bona part de l’interior i a punts del prelitoral, amb un registre insòlit en un mes de setembre a Catalunya de 41,6 ºC a Vinebre (Ribera d’Ebre), la màxima de l’any al Principat.

TOTES LES NOTÍCIES