Báez reconeix la necessitat de posar normes en els espais naturals per conservar-los

L’experta en turisme sostenible, Ana Báez, ha estat l’encarregada de pronunciar la conferència “Mecanismes per prevenir situacions de crisi generades per l’activitat turística en espais naturals”, organitzada per la Fundació OMT.Themis. Durant la seva ponència, Baéz ha recordat que és molt important la planificació, l’anàlisi i el monitorieg de les dades, així com la formació i professionalitat del personal que està al capdavant de l’espai. De la mateixa manera, ha reconegut la necessitat de posar normes als espais naturals, per evitar les pressions que genera l’activitat turística. La conferència ha estat duta a terme en el marc de la celebració de l’Any internacional del turisme sostenible per al desenvolupament 2017.

Ana Baéz ha exposat que les regles que es posen per regular els espais naturals ‘han de ser molt clares i s’ha de tenir la capacitat per exposar-les de manera directa’. La idea és que un espai natural pugui tenir un recorregut a llarg termini, sense que el medi ambient pateixi i que la qualitat de la visita estigui a les expectatives del visitant. A part de la planificació, també ha remarcat que es fonamental obtenir dades i interpretar-les per poder actuar i planificar, abans que el lloc es degradi, i per suposat, comptar amb personal format i preparat. Durant l’acte, Baéz ha repassat exemples pràctics des de la seva experiència de més de 30 anys en aquest àmbit.

La directora del Pla de Gestió de la Vall del Madriu, ha reconegut que mai s’ha plantejat cobrar per l’entrada a la vall, ja que es concep com a ‘una vall de tothom’ i que la idea és que els recursos ‘siguin interns, per no haver de fer pagar als visitants’. No obstant això, en la línia de les idees exposades a la conferència, Simon, ha reconegut que si ‘més endavant l’afluència va més enllà del previst del qual la vall pot suportar, s’hauran de prendre mesures restrictives, tot i que de moment s’està lluny d’aquesta circumstància’.

De la mateixa manera s’ha pronunciat el ministre de Turisme, Francesc Camp, que ha dit que creu que no s’ha arribat al punt de massificació a les muntanyes andorranes. El ministre ha explicat que la línia del ministeri és ‘continuar potenciant la natura, fent noves activitats a l’entorn’. Amb tot, Camp també ha dit que ‘ara per ara no hi ha risc de massificació, però que si a la llarga ho està, s’haurà d’estudiar la manera de contrarestar aquesta situació’.

OMT.Themis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.