Badia creu que s’incrementaran les causes per clàusules abusives en les hipoteques

Les clàusules abusives en les hipoteques són una problemàtica d’actualitat en els països veïns, i tot i que a Andorra de moment no hi ha un gran volum de causes per aquest tema, des del Col·legi d’Advocats s’opina que aniran a l’alça. El degà del Col·legi, Francesc Badia, indica que al Principat hi ha els mecanismes per anul·lar les clàusules abusives, i que amb l’increment de les persones que no poden pagar les seves hipoteques, és molt probable que també creixin els assumptes judicials relacionats amb les clàusules abusives.

Concretament, les clàusules sòl de les hipoteques han estat un tema molt polèmic en els darrers mesos als països veïns, arrel de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg. Aquest tribunal va reconèixer que establir un topall a la baixa en els interessos que s’han de pagar per una hipoteca no és lícit, i això ha propiciat que s’hagin anul·lat directament moltes clàusules d’hipoteques amb aquest condicionant. A Andorra, però, no és aplicable directament aquesta sentència, ja que és per a la Unió Europea, mentre que sí que ho seria si fos una sentència del Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg.

No obstant, el degà del Col·legi d’advocats, Francesc Badia, assegura que els tribunals andorrans disposen de les eines necessàries per poder anul·lar aquestes clàusules si les consideren abusives. El dret romà i català que s’aplica al Principat ja preveu que no s’han d’aplicar clàusules abusives, i aleshores és el tribunal qui ha de considerar si aquest condicionant ho és o no.

En aquest sentit, Badia considera que hi pot haver clàusules sòl abusives i d’altres que no ho siguin. És a dir, si per exemple una hipoteca està fixada en un tipus d’interès de l’Euríbor més tres punts, i té una clàusula sòl establerta en el 3,5% pot ser assumible, però si en canvi té el mateix interès fixat però la clàusula sòl està fixada en el 8%, es podria considerar abusiva, ja que no permetria en cap cas baixar la hipoteca. Aquests criteris són subjectius i per tant l’anul·lació d’una clàusula sòl a Andorra no seria tan directa com als països de la Unió Europea, però sí que hi ha mitjans per fer-hi front.

I és que Badia reconeix que encara que de moment no s’hagin denunciat aquestes clàusules, sí que existeixen a Andorra. Normalment només arriben a la Justícia aquelles hipoteques que no es poden pagar, i els compradors no solen denunciar aquests contractes a no ser que no hi puguin fer front. Amb la crisi s’han multiplicat els problemes dels ciutadans a l’hora de pagar les hipoteques, per tant, és molt probable que també augmentin les denúncies per clàusules abusives, segons Badia.

TOTES LES NOTÍCIES