Azurmendi celebra la regulació del turisme rural tot i dubtar del seu futur al país

Els propietaris d’algunes de les cases rurals que hi ha a Andorra estan molt satisfets amb la modificació de la Llei general d’allotjaments turístics que ha de permetre la implantació d’aquests establiments al Principat. Cal Bou, una casa pairal de Sant Julià de Lòria que va obrir les seves portes fa tres anys, ha acollit molt bé la noticia mentre que l’hostal Cal Patxeta, que fa dos anys que va obrir al públic, haurà de fer algunes reformes per adaptar-se a la nova legislació. El portaveu de la Unió Hotelera (UHA), Joan Antoni Azurmendi, veu que aquest és un mercat que està creixent notablement en els països de l’entorn però, no a Andorra. Tot i això, considera positiu que el país es comenci a introduir en aquest sector.

A Sant Julià de Lòria, al poble de Fontaneda, hi ha Cal Bou, una casa pairal que ha esdevingut una residència de turisme rural. El seu propietari, Albert Casal, veu amb molt bons ulls la modificació de la Llei d’allotjaments turístics. Per a Casal aquesta reforma és ‘necessària’ perquè ‘el sector del turisme rural necessita una legislació que l’emmarqui’, ja que ara per exemple aquest establiment de la parròquia laurediana està inscrit com a allotjament turístic.

Amb l’entrada en vigor de la nova normativa es facilitarà la regulació i la classificació d’aquests tipus d’establiments i es marcaran un seguit de bases per poder ser una casa rural. Ara la manca d’un criteri clar pot donar peu, segons el portaveu de la Unió Hotelera (UHA), Joan Antoni Azurmendi, ‘a tot tipus d’abusos perjudicant els bons establiments i desvaloritzant el destí’.

Així doncs, fa tres anys que Cal Bou va obrir les seves portes al públic recuperant els antics edificis d’ús agrícola i rehabilitatnt-los per utilitzar-los com a cases de turisme rural. El propietari de l’establiment està molt satisfet del seu funcionament fins a dia d’avui. ‘La gent valora el producte i aprecia el tracte directe amb els clients’, explica Casal. A més, la casa compta amb un centre d’equitació on s’hi fan diverses activitats pels visitants.

En canvi, qui no està tan satisfeta és la Paqui Pavón, la propietària de cal Patxeta, un hostal situat al coll d’Ordino que fa dos anys va obrir al públic pensant-se que la modificació de la Llei arribaria ben aviat per poder convertir l’establiment en una casa de turisme rural però, no va ser així. Ara, tot i la crisi, potser decideix fer algunes reformes per adequar la casa, però ‘cal veure quin cost tenen les obres per si ens compensa o no’, diu.

Per al portaveu de la Unió Hotelera (UHA), Joan Antoni Azurmendi, les cases rurals donen resposta a una demanda de turisme que existeix i que ‘està creixent notablement en els països de l’entorn, però no a Andorra’. No obstant, veu molt positiu que el Principat es comenci a posicionar en aquest segment del mercat turístic i en cap cas tem que la instal·lació d’aquestes cases afecti l’ocupació hotelera ja que ‘el nombre de llits que es crearan en els establiments rurals no serà mai significatiu davant de la planta hotelera’, afirma.

Azurmendi considera que tenir l’oportunitat de poder reconvertir algunes de les cases pairals velles o bordes que hi ha al país ‘és molt positiu per poder conservar i valoritzar el nostre patrimoni cultural i rural de muntanya’. Amb tot, ja han estat una vintena d’empresaris, vinculats al sector agrícola i ramader, que han mostrat el seu interès per instal·lar una casa de turisme rural al país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.