Avui és el Dia internacional del Celíac

Un metge sostenint una nota que indica que la celiaquia és una malaltia (iStock)
Un metge sostenint una nota que indica que la celiaquia és una malaltia (iStock)

El 16 de maig se celebra el Dia Internacional del Celíac, amb la finalitat de divulgar informació sobre aquesta condició que afecta aproximadament l’1% de la població mundial, la prevalença de la qual s’ha multiplicat en els darrers vint-i-cinc anys.

Així mateix, aquesta data pretén sensibilitzar i conscienciar la població sobre la celiaquia i els seus símptomes, fent èmfasi en la importància de la detecció precoç i tractament oportú d’aquesta malaltia. Igualment, es vol incidir sobre la dificultat que tenen els celíacs per a poder tenir una dieta ajustada a la seva malaltia. A Andorra també se celebra aquesta jornada amb el desig que els celíacs puguin veure normalitzada la seva vida.



Què és la celiaquia?

La Celiaquia és una condició hereditària caracteritzada per una intolerància permanent a les prolamines del gluten, una fracció proteica continguda en els cereals següents: blat, civada, ordi i sègol (TACC).

Consisteix en la inflamació crònica de la mucosa de l’intestí prim en persones amb predisposició genètica a la malaltia. Això disminueix la capacitat d’absorció de nutrients de l’organisme.

Aquesta malaltia pot aparèixer des del moment en què s’incorporen per primer cop aliments que contenen gluten a l’alimentació fins a l’adultesa avançada, condicionant la qualitat de vida de les persones afectades i el grup familiar.



Símptomes de la malaltia

Alguns dels símptomes característics d’aquesta patologia són els següents:

Nens

Vòmits

Diarrea

Baixa estatura i pes

Retard al creixement

Anèmia

Aparició d’hematomes

Irritabilitat

Inflamació de l’abdomen



Adolescents

Baixa estatura

Diarrea

Dolor abdominal

Dermatitis

Cefalea

Retard puberal

Estrenyiment



Adults

Pèrdua de pes inexplicable

Diarrea

Pèrdua de la gana

Canvis en el comportament

Dermatitis herpetiforme

Convulsions

Infertilitat

Atàxia

Miocardiopatia

Anèmia

Osteoporosi

D’altra banda, alguns pacients són asimptomàtics. L’únic tractament eficaç per a contrarestar aquesta malaltia rau en una dieta sense gluten estricta.

S’estima que una de cada tres persones adultes amb celiaquia té inconvenients per a seguir una dieta sense gluten, a causa de la interpretació incorrecta de l’etiquetatge de productes alimentaris, així com el cost elevat dels productes lliures de gluten.



Dieta lliure de gluten

Els avantatges principals d’aplicar una dieta lliure de gluten són els següents:

. Millora dels símptomes a partir de les dues setmanes, en persones adultes. Als nens el procés és més lent.

. Recuperació de les vellositats intestinals.

. Normalització de la serologia a partir dels 6 mesos.



Aquests són alguns aliments lliures de gluten que poden ser consumits pels celíacs:

Ous

Cereals: arròs, blat de moro, quinoa, blat sarraí

Maní, ametlles, nous i llavors

Carns i peixos

Olis, llard i crema de llet

Alguns embotits

Cafè

Llet, iogurt (només els aptes)



Altres dates sobre la malaltia celíaca

La malaltia celíaca té diverses dates al calendari per a la seva celebració, impulsades per diferents associacions i organitzacions.

5 de maig: En un congrés internacional desenvolupat a Europa, els metges Julio Cesar Bai (argentí) i Alessio Fasano (italo-nord-americà), juntament amb altres col·legues, es van plantejar la necessitat d’establir un dia per a conscienciar i difondre la malaltia celíaca. I es va establir cada 5 de maig.

16 de maig: Data promoguda per l’Associació de Societats Europees de Celíacs (Association of European Coeliac Societies #AOECS).

13 de setembre: Als Estats Units s’estableix el 13 de setembre com a Dia Nacional de la Consciència Celíaca recordant el naixement del metge anglès Dr. Samuel Gee, que sent pediatre es va adonar que la celiaquia es podia tractar a través de la dieta.



Com se celebra el Dia Internacional de la Celiaquia?

Per a la celebració del Dia Internacional dels Celíacs es duen a terme diversos esdeveniments, activitats i jornades de conscienciació. Es fan xerrades informatives en comunitats i institucions educatives sobre la importància de consumir aliments sense gluten, així com tallers de cuina i concursos de receptes sense gluten.

Així mateix, diverses edificacions públiques s’il·luminen de color verd en solidaritat amb les persones que pateixen aquesta condició.

TOTES LES NOTÍCIES