La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, i el director general, Albert Moles, han visitat aquest dijous la nova estació transformadora i repartidora (ETR) de la Gonarda, a la parròquia de la Massana, acompanyats per la cònsol major, Olga Molné, l’anterior cònsol menor, Raul Ferré, representants de Nord Andorrà i els veïns de la zona. La visita ha tingut lloc després de l’acabament de les obres per a conèixer la instal·lació.
L’ETR de la Gonarda, la primera a les Valls del Nord, té com a objectiu optimitzar el repartiment del consum elèctric i descarregar les ETR de la vall central per a garantir la qualitat, eficiència i sostenibilitat de tota la xarxa elèctrica nacional.
Calvó ha recordat que aquest projecte es va treballar des de l’inici per a “concertar-lo al màxim amb els veïns” i ha remarcat el “compromís important de FEDA” per a la integració paisatgística i la seguretat de la instal·lació, que els veïns presents a la visita han considerat un objectiu complert. “Les infraestructures tan necessàries com aquesta també són segures, integrades i sostenibles i, per tant, no ha de preocupar la ciutadania”, ha insistit Calvó.
La infraestructura de la Gonarda és una estació de transformació i repartiment d’energia elèctrica d’alta a mitjana tensió (de 110 quilovolts a 20 quilovolts). L’electricitat es transporta fins a l’ETR en alta tensió i s’hi transforma a mitjana tensió per a poder-la distribuir a la Massana i Ordino. Tot i això, beneficiarà tot el país, perquè donarà resposta a les necessitats de demanda dels pròxims anys, tot alleugerint la càrrega sobre la resta d’estacions, i facilitarà la connexió de noves instal·lacions de producció amb renovables.
L’ETR de la Gonarda garanteix el màxim respecte al medi ambient, l’eficiència i el mínim impacte, amb tecnologies modernes. Projectes com aquest han estat planificats amb previsió per a adaptar-se al desenvolupament del país i assegurar la qualitat del servei, una gestió que avui és més palesa que mai vistes les necessitats actuals i la conjuntura del sector energètic global.
El director d’Enginyeria de FEDA, Marc Calvet, ha explicat en un recorregut per l’edifici amb les autoritats i els representants dels veïns, que es tracta d’una instal·lació amb equipaments avançats tecnològicament encabits en un edifici completament integrat en el seu entorn, amb una aparença similar als edificis residencials de la zona. De fet, tota la infraestructura s’ha dissenyat intentant reduir al mínim l’impacte visual.
S’ha fet un estudi volumètric i paisatgístic específic, adaptat a l’entorn, amb tots els equipaments elèctrics ocults als vianants, i s’ha previst una il·luminació que passi desapercebuda a l’exterior i una coberta vegetal que dona continuïtat al vessant de la muntanya, deixant l’ETR totalment integrada.
Calvet també ha destacat altres elements que fan singular aquesta ETR. Utilitza aparellatge d’alta tensió amb tecnologia encapsulada instal·lat a l’interior que aporta una reducció d’espai fins als 1.300 metres quadrats. Els transformadors de potència han estat dissenyats en compliment de les normatives europees més exigents quant al medi ambient i s’utilitza un oli èster sintètic biodegradable que aporta una major seguretat i respecte al medi.
De fet, tots els projectes de FEDA i les seves filials incorporen mesures per a reduir al màxim l’impacte sobre el medi ambient. A més, amb la posada en marxa de l’estació es retirarà un equipament elèctric del carrer fora de les instal·lacions, que serà substituït per un de més modern a l’interior.
Els treballs per a fer realitat l’ETR de la Gonarda es van iniciar el 2019, amb la preparació del terreny, però la construcció de l’edifici i instal·lació de l’equipament elèctric s’ha completat en un any i mig. Ara, començaran els assajos i accions necessàries perquè el 2023 pugui inaugurar-se el servei, quan estigui connectat a la xarxa d’alta tensió. Una operació complexa que garantirà la qualitat de tot el sistema en el futur.