arxiu

L’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents del departament de Patrimoni Cultural del Govern ha informat del resultat de la recerca en relació al fons fotogràfic que l’Arxiu Nacional d’Andorra va adquirir el desembre passat. Es tracta d’una excel·lent col·lecció de fotografies del període de la Guerra Civil Espanyola preses per un autor desconegut.

Entre d’altres imatges, es van trobar tres impactats fotografies d’homes morts, de les quals en destaca una en la qual es veu com un grup d’homes en mostra un a la càmera. La imatge, sense cap suport documental, va fer plantejar una hipòtesi de treball sobre qui era la persona morta, qui l’havia mort i per què.

Després de cercar en diferents fons d’arxius i centres documentals relacionats amb la Guerra Civil Espanyola, la hipòtesi no es confirmava i, al contrari, els dubtes eren més grans. Els experts de l’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents van treure l’entrellat del fons de la Batllia Episcopal conservat al l’arxiu propi i, en concret, en la sèrie de visures i aixecaments de cadàvers.

Els tres homes, dos d’ells veïns de l’Alt Urgell (la Vansa i Noves de Segre), van morir d’esgotament, gana i fred a les muntanyes de Perafita-Claror escapant de la Guerra Civil Espanyola.

Aquesta documentació, que ha permès identificar i entendre els fets, ha donat a conèixer l’autor d’aquestes imatges i de la resta del fons fotogràfic: Narcís Casal Vall (Barcelona, 1911-1987), un dels fundadors al costat dels seus germans, Jaume i Joan, del segell editorial Casal i Vall, a Sant Julià de Lòria, el 1956.

L’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents vol expressar l’agraïment a totes les persones que desinteressadament han ajudat en la tasca d’identificació d’aquestes persones. “Ha estat un exercici extraordinari que demostra que una imatge no val més que mil paraules, i que la subjectivitat ens pot allunyar de la realitat immortalitzada en una fotografia”, han assenyalat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada