Autogestió

Molt a poc a poc hi ha qui s’adona que quelcom està canviant, Ens trobem davant una transició històrica, com mai s’havia donat, que ens porta cap una nova civilització centrada en les persones i no en els diners. Alguns, encara que pocs, ja es trobem en aquest nou camí. Son les noves organitzacions que han apostat per l’autogestió en xarxa. Un clar exemple és el de la holandesa “Buutzorg” (en holandès: “Consultori de barris”), que no te una estructura jeràrquica, ni líders assignats, funcionant de forma autogestionada com un col·lectiu de 9.500 infermeres, organitzades en equips autònoms, formats per deu o dotze infermeres, que no tenen qui les mani.

Han aconseguit el que ningú es pensava, resultats espectaculars, amb una atenció més humana personalitzada, i una major rendibilitat econòmica. Per fer-ho possible, els seus membres s’han tingut que convertir en els directors de la gestió de les seves pròpies activitats. Resulta irònic constatar, que aquestes infermeres aprofitin el seu temps per prendre cafè i xerrar amb els pacients, les seves famílies i els veïns, quan altres organitzacions que han arribat a cronometrar els seus serveis en minuts, son molt menys eficients.

Aquestes infermeres, estaven acostumades a treballar en grans organitzacions i a fer bromes sobre els idiotes de la seu central, que amb una pretesa organització científica del treball malmetien els seus serveis. Ara ho han de fer elles mateixes i no es poden queixar dels altres, amb la paradoxa que tot funciona molt millor que abans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.