Augmenten mig grau de mitjana les temperatures entre 1981 i 2010

Comparant els trentennis 1981-2010 i 1971-2000, les temperatures han augmentat una mitjana de mig grau i les precipitacions han disminuït una mitjana de 47 mil·límetres. Aquestes són algunes de les conclusions que s’han extret de l’actualització del nou Atles climàtic digital d’Andorra (ACDA), publicat des del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra de l’Institut d’Estudis Andorrans (CENMA-IEA) en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, i que proporciona cartografia climàtica de referència al país. Des del CENMA, Laura Trapero, ha explicat que l’ACDA consta de 93 mapes climàtics que inclouen cartografia a tres escales temporals diferents com ara mensual, estacional i anual.

El Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra de l’Institut d’Estudis Andorrans (CENMA-IEA), en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha presentat l’actualització del nou Atles climàtic digital d’Andorra (ACDA) que proporciona cartografia climàtica de referència al país en el període 1981-2010. Entre les conclusions més destacades, Miquel Ninyerola de la UAB, ha explicat que si es compara aquest atles amb l’anterior, el que estudia el trentenni 1971-2000, les temperatures han augmentat una mitjana de mig grau i les precipitacions han disminuït una mitjana de 47 mil·límetres.

Des del CENMA, Laura Trapero ha explicat que l’ACDA, que consta de 93 mapes climàtics, analitza les temperatures i precipitacions d’un període llarg de temps per poder estudiar la variabilitat i les tendències. Aquests mapes inclouen cartografia climàtica a escala mensual, estacional i anual. Les variables representades són la temperatura de l’aire, la precipitació, la probabilitat de neu al sòl i la radiació solar global.

L’ACDA es pot consultar i descarregar de manera gratuïta al portal web www.acda.ad, per tant el converteix en més accessible i interoperable, ja que també permet interactuar amb altres fonts de dades. Alhora, aquesta actualització també suposa més completesa temàtica i temporal, la utilització de sèries meteorològiques homogeneïtzades i coneixement expert, detallada resolució espacial, i una major objectivitat amb índexs de qualitat quantitatius a les metadades.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.