Augment del 3,3% dels salaris que van entre el mínim i el mitjà

Xavier Espot anunciant un increment dels salaris
Xavier Espot anunciant un increment dels salaris (SFG)

El Govern ha presentat un seguit de mesures amb l’objectiu de recuperar el poder adquisitiu de la població. Entre aquestes destaca l’obligatorietat d’augmentar un 3,3% -equivalent a l’IPC 2021- tots els salaris que no ho hagin fet voluntàriament, entre el mínim i el mitjà (27.130,44 euros anuals).

A més, el salari mínim també s’incrementa fins als 1.200 euros, el que és un 3,64% respecte el 1.157,87 euros actuals. “En 4 mesos, hem incrementat el salari mínim en gairebé un 7%”, ha ressaltat el cap de Govern, Xavier Espot.

El cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat dels ministres de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el ministre de Finances, Eric Jover, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, i la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha presentat aquest dimarts a la tarda en roda de premsa una proposta d’accions econòmiques i socials que tenen per objectiu millorar el poder adquisitiu de la ciutadania.

El cap de Govern ha apuntat que el paquet de mesures és una primera proposta que aquesta mateixa tarda s’ha compartit amb el Consell Econòmic i Social perquè puguin fer-hi aportacions i millores. Segons Espot, les mesures permetran potenciar la capacitat de consum, recuperar el poder adquisitiu de les llars, i fomentar l’estalvi energètic i la sostenibilitat. “Estem al costat de la ciutadania del país”, ha assegurat.

En total, el Govern destinarà, de manera directa o indirecta, prop de 8 milions d’euros per poder-les implementar. Les accions impulsades pel Govern, amb un caire molt transversal, són les següents: incrementar el salari mínim i dels sous inferiors al salari mitjà; la implementació del transport públic gratuït per a tothom; la reducció del preu del transport escolar; la implementació d’un IGI reduït en productes de premissa necessitat; la flexibilització dels ajuts a l’habitatge i dels ajuts a l’estudi; l’aprovació d’un nou Pla Renova per fomentar l’estalvi energètic i la devolució parcial dels impostos del carburant per als professionals.

 

Increment dels salaris i pensions

Entrant al detall de les mesures, el Govern ha aprovat l’increment del salari mínim fins als 1.200 euros mensuals, el que representa un increment del 3,64% respecte dels 1.157,87 euros actuals. “En 4 mesos hem incrementat el salari mínim en gairebé un 7%”, ha ressaltat Espot. L’augment del salari mínim suposa situar-lo en el 54,7% del salari mitjà del 2021 (o el 55,60% del salari mitjà del gener del 2022), 2 punts per sobre de la dada actual. Així, la xifra s’acosta cada cop més al 60% que recomana la Carta Social Europea.

L’increment del salari mínim (i, per tant, també del Llindar Econòmic de Cohesió Social, el LECS), implica directament l’augment d’algunes prestacions no contributives: prestacions per desocupació involuntària; prestacions familiars per fill a càrrec; pensions de solidaritat per a persones amb discapacitat; pensions de solidaritat per a gent gran; complements no contributius de vellesa, invalidesa i viduïtat; pensions de viduïtat temporals i pensions d’orfenesa. Els pensionistes i destinataris de les prestacions esmentades rebran una quantitat addicional de gairebé 600.000 euros.

Així mateix, també es veuran incrementades en un 3,64% les pensions contributives de jubilació, invalidesa i viduïtat, sempre que l’import total de totes les pensions sigui inferior al salari mínim, es tingui una residència efectiva a Andorra i una cotització mínima de 25 anys a la branca de jubilació. Aquesta mesura suposarà una aportació addicional del Govern de com a mínim 1 milió d’euros i se’n podran beneficiar aproximadament 3.200 persones.

Finalment, també caldrà incrementar obligatòriament –i no de manera retroactiva–, i aquells salaris que se situïn entre el salari mínim i el salari mitjà (27.130,44 euros anuals) i als que no s’hagi aplicat voluntàriament l’augment de l’IPC del 2021. L’impacte d’aquest augment beneficia unes 24.500 persones que tenen un salari situat en aquesta franja.

 

Transport públic gratuït

Així mateix, amb la voluntat de facilitar al màxim la mobilitat i fer-la d’accés universal, el Govern ha aprovat la gratuïtat dels abonaments mensuals de transport públic i també del Bus Jove. La mesura està destinada a tota la ciutadania resident al país. D’aquesta manera, el Govern es farà càrrec íntegrament dels abonaments mensuals de 30 euros (transport públic ordinari) i anyal de 215 euros (Bus Jove) que permet fer viatges il·limitats per tot el país. Això suposarà una aportació addicional del Govern de com a mínim 2,8 milions d’euros (1,14 milions d’euros del cost del Bus Jove i 1,7 milions d’euros del cost dels abonaments del transport públic ordinari).

Amb la mesura s’augmenta la capacitat adquisitiva dels usuaris, especialment dels col·lectius més vulnerables econòmicament, es fomenta la reducció de l’ús del vehicle propi i, per tant, es contribueix a la lluita contra el canvi climàtic i es millora la mobilitat al país i es descongestiona el trànsit dens actual.

Per donar suport també als escolars, l’Executiu ha recordat que la setmana passada ja va anunciar-se també la reducció del preu del transport escolar, el servei porta a porta per als alumnes de maternal, primera ensenyança, segona ensenyança (que visquin a partir d’un radi d’1 km) i per als de batxillerat i FP que visquin fora de les línies de transport públic. Així, un viatge tindrà un cost de 90 euros, mentre que fins ara valia 107,88 euros i el cost de dos viatges seran 180 euros, contra els 215,76 euros actuals. El cost real del servei per alumne i curs és de 1.079,02 € (el preu està subvencionat en un 83,32%: el 80% de subvenció habitual que assumeix el Servei de Transport Escolar, i un 3,32% provinent de la taxa verda).

 

Nova convocatòria ajuts a l’habitatge

En matèria d’habitatges, el Govern impulsa una nova convocatòria d’ajuts a l’habitatge del lloguer amb criteris més flexibles. Així, es redueix de 5 a 3 anys el temps de residència legal i efectiva al país, i el topall d’ingressos per poder sol·licitar l’ajut passa d’1,2 a 1,3 vegades el LECS personal o familiar. Per altra banda, s’incrementa el percentatge de participació de l’ajut en l’import de la renda mensual del 35% al 40% per als col·lectius prioritaris i del 30% al 35% per a la resta de la població.

L’augment del LECS permetrà, d’entrada, que 65 famílies que fins ara no podien accedir a l’ajut ara ho puguin fer. A més, s’estima que unes altres 100 famílies addicionals es podran beneficiar de la nova convocatòria. Això suposarà una aportació addicional del Govern de 340.000 euros.

 

Flexibilització dels ajuts a l’estudi

Pel que fa al paquet de mesures encarades a l’educació, el Govern ha impulsat l’augment del llindar d’ingressos màxim per poder beneficiar-se dels diferents ajuts a l’estudi, tant d’ensenyament obligatori com d’ensenyament superior. Així, en relació a l’ensenyament obligatori, es passa d’un llindar màxim de 14.763 euros, als 18.720 euros actuals. Això suposa una aportació addicional del Govern de 176.000 euros i se’n podran beneficiar com a mínim 210 alumnes més. Cal recordar que els ajuts a l’ensenyament obligatori inclouen ajuts al material, al menjador, al transport escolar, a l’esquí extraescolar, i a la manutenció i la matrícula per estudis necessaris fora d’Andorra.

En relació amb l’ensenyament superior, el llindar màxim passa dels 16.502 euros als 18.720 euros actuals. Això suposarà una aportació addicional del Govern de 273.000 euros i se’n podran beneficiar com a mínim 39 alumnes més. Cal recordar que els ajuts a l’ensenyament superior inclouen ajuts al material, a la matrícula, als desplaçaments i a la residència o manutenció fora d’Andorra.

 

Reducció de l’IGI i reducció de l’impost hidrocarburs per a empreses

El paquet de mesures excepcionals aprovat pel Govern també preveu donar resposta a la inflació del preu d’alguns productes. Per aquest motiu, l’Executiu ha proposat que els bolquers per a nadons i els productes d’higiene personal i íntima femenina com compreses i tampons passin a tenir un IGI superreduït de l’1% – actualment se’ls aplica un IGI del 4,5%–.

Amb la voluntat de no encarir la cadena de venda del producte final, el Govern també impulsa la reducció de l’impost dels hidrocarburs per a empreses. La mesura adreçada als professionals del transport de persones o mercaderies (transportistes, taxistes i maquinària d’obres) permetrà abaratir-los els costos logístics. Així, es podran beneficiar d’aquesta mesura 1.400 vehicles d’empreses. La reducció, retroactiva des de l’1 de gener, dependrà del tipus de vehicle i es mantindrà en funció de si els costos energètics es moderen. Permetrà compensar, d’una banda, la taxa d’emissions de CO₂, i, d’altra banda, l’augment del preu a causa de la crisi energètica.

 

Nou Pla Renova extraordinari

Finalment, en matèria d’habitatge i estalvi energètic, el Govern aprovarà una nova convocatòria extraordinària del Pla Renova amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, que se suma així a la convocatòria anual del Renova que es va presentar fa unes setmanes (des del 2011 s’han atorgat 9,5 milions d’euros en ajuts i 12,9 milions d’euros en préstecs).

El nou pla estarà destinat a habitatges de residència principal (en propietat o per a llogar) i d’una superfície de fins a 130 m² i a edificis amb un mínim del 70% dels habitatges de residència principal (en propietat o per a llogar) i d’una superfície de fins a 130 m². Així, es podrà subvencionar el canvi a sistemes de calefacció més eficients, instal·lació de plaques fotovoltaiques (ajuts del 40%) i substitució de finestres (ajuts del 30%).

 

TOTES LES NOTÍCIES