Astronomia i horticultura, principals novetats del Calendari de l’Ermità 2019

Internet ofereix una gran mar d’informació, però rarament és capaç d’ordenar-la perquè ens sigui útil en la nostra quotidianitat. Publicat ininterrompudament des de 1876, el Calendari de l’Ermità desitja ser una guia completa per a totes les persones que desitgen viure segons els coneixements tel·lúrics tradicionals. Dècades enrere, havia esdevingut una eina de consulta molt popular dels pagesos, que hi trobaven un recurs preuat per conrear millor els camps i així tenir una millor collita. Amb la urbanització de bona part de la societat, el Calendari ha sabut actualitzar-se, oferint continguts d’interès pel conjunt de la població.

L’edició 2019 del Calendari de l’Ermità, presentada com és habitual el 16 d’octubre en honor a Sant Galderich (patró dels pagesos), presenta importants novetats. Probablement la més destacada és la creació de dues noves seccions. A ‘El racó de rumiar’, Marcel·lí Virgili dissertarà sobre costums i tradicionals catalanes. La primera col·laboració de l’integrant del ‘Versió Rac 1’ amb el Calendari tractarà sobre la Setmana dels Barbuts i els antics costums del Diumenge de Rams. En un àmbit molt allunyat, el director de l’Observatori Fabra Antonio Bernal escriurà sobre ‘Curiositats astronòmiques’, un espai per conèixer els fenòmens que passen a l’estratosfera.

Una de les seccions més conegudes del calendari és la Crònica Anual. Des de fa cent anys, els lectors hi poden trobar un resum dels fets més importants que han passat els darrers 365 dies, tant en l’àmbit català com en l’esfera internacional. En motiu del centenari de la secció, l’estudiosa de la cultura popular Marta Ibañez escriu un article que en repassa la trajectòria i es posa en valor la importància que ha tingut.

Fidel a la seva història, el Calendari de l’Ermità  ofereix consells per extreure el màxim rendiment de la terra. En el Calendari de l’Hortalà, Fra Valentí Serra comparteix coneixements per a un bon conreu i aprofitament dels horts. L’arxiver dels caputxins, reconegut coneixedor de les cures tradicionals, també escriu sobre les propietats positives del bacallà. Les persones més interessades en seguir els ritmes marcats per la naturalesa també poden consultar el calendari del jardí i les herbes remeieres, i el calendari de fruites i hortalisses de temporada.

Endinsant-nos en el terreny de les festes, el Calendari de l’Ermità també inclou una guia de les fires, mercats i festes majors que se celebraran a Catalunya i Andorra l’any 2019, el santoral català actualitzat i una llista de centenaris relatius a personalitats o esdeveniments històrics.

TOTES LES NOTÍCIES