ASSANDCA reclama voluntaris per tirar endavant els projectes per lluitar contra el càncer

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (ASSANDA) ha organitzat aquest dijous, coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer, unes jornades de portes obertes amb la voluntat de seguir donant-se a conèixer al país. El president de l’associació, Josep Saravia, ha explicat que per tirar endavant els projectes necessiten gent que els pugui ajudar. Un dels que volen posar en marxa aquest any és la creació una jornada similar al Téléthon de França o a la Marató de Catalunya i per fer-ho necessiten almenys una vintena de voluntaris, ha indicat Saravia.

El president d’ASSANDCA, Josep Saravia, ha indicat que la població andorrana està conscienciada que el càncer és “una malaltia molt important” però ha explicat que el problema és que la gent està conscienciada en moments concrets però “el que necessitem és que s’ofereixin a ajudar-nos més”. Aquest dijous, aprofitant que és el Dia Mundial contra el Càncer, ha tingut lloc al Centre Cultural la Llacuna una jornada de portes obertes per conscienciar la població que perquè l’associació pugui tirar endavant i pugui seguir ajudant als malalts de càncer necessiten voluntaris.

El president de l’associació ha explicat que un dels projectes més importants per fer aquest any és organitzar unes jornades a l’estil Téléthon de França o la Marató de TV3. Saravia ha explicat que fa un temps van fer una trobada de totes les associacions del país amb el Govern i quan van presentar el projecte hi va haver “una gran acceptació”, ha argumentat Saravia. La idea seria fer activitats durant tres dies seguits al mes de setembre i que cada any el tema canviés. Però justament per poder tirar endavant aquesta iniciativa Saravia ha indicat que necessiten gent i, de moment, no en tenen.

D’altra banda, des de l’associació han fet demandes al Govern, com per exemple, la contractació d’un oncòleg fix al país, ja que el temps d’espera juga en contra d’aquesta malaltia i d’aquesta manera es podria reduir, però segons ha indicat Saravia el ministeri ha proposat alternatives, com per exemple, que hi hagués un especialista que entengui d’oncologia perquè pogués derivar ràpidament a fer les proves al pacient, i fins i tot, si és un cas molt greu es pogués connectar via telemàtica amb un altre hospital.

Una altra demanda que sol·liciten de fa temps és que la psicologia estigui acceptada a la CASS, ja que Saravia ha destacat que és una part molt important de la malaltia. A més, sol·liciten incorporar la llei de l’oblit que és el fet que una persona que ha patit la malaltia i ja ha passat un temps pugui eliminar del seu expedient aquesta patologia, i d’altra banda, la llei de l’acompanyament, és a dir, que els familiars dels malalts puguin acompanyar al pacient a fer el tractament sense dependre que l’empresa els doni permís.

Recentment s’han fet públiques les dades dels malalts de càncer en els darrers anys al Principat, i Saravia ha destacat que la xifra de l’últim any de malalts és molt superior a la de peticions d’ajuda que han rebut a ASSANDCA. En aquest sentit, el president de l’associació ha afegit que encara hi ha molta gent que es veu incapaç d’anar a demanar ajuda.

Text i foto. ANA

TOTES LES NOTÍCIES