Arribar més al públic de país i tancar abans la programació, dos reptes del proper Festival Orgue&nd

El  Festival Internacional Orgue&nd ha clos aquest cap de setmana més de tres setmanes de concerts i activitats, amb un balanç molt satisfactori, tal com ha destacat Ignacio Ribas, director artístic de l’esdeveniment. Els concerts han tingut una afluència mitjana d’entre 120 i 170 persones, en funció de la dimensió de l’església o espai on tenien lloc. Però més enllà de la quantitat, és la bona valoració que n’han fet els assistents el que satisfà a l’organització. Els reptes cara la propera edició se centraran en destinar més inversió a publicitat, arribar més a la gent del país (suposen un 30% del públic total) i tancar la programació abans, cap al mes de març, perquè “els turistes puguin organitzar millor” la seva estada a Andorra.

El concert d’orgue i corn alpí de Francesco di Lernia i Carlo Torlontano, que va tenir lloc aquest dissabte a la nit a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany, ha posat punt final a la 18a edició del Festival Internacional Orgue&nd. Han estat més de tres setmanes on els assistents han pogut gaudir de vuit concerts i vuit activitats paral·leles, algunes de noves en relació a anys anteriors, com les visites guiades al Centre Històric d’Andorra la Vella amb concert posterior de 30 minuts. De mitjana, als concerts hi han assistit entre 120 i 170 persones, una xifra que ha variat en funció de les dimensions de l’església o l’espai on han tingut lloc. Es tracta d’una afluència que el director artístic del festival, Ignacio Ribas, ha valorat molt positivament i que va en la línia de les darreres edicions. Com a punts a millorar cara la propera edició, en la que ja es treballa, hi ha el d’arribar més a la gent del país i tancar abans la programació del festival, per facilitar als turistes l’organització de la seva estada a Andorra.

Però més enllà de la bona acollida en termes d’afluència, el que més satisfacció causa a Ribas és el retorn positiu que li ha transmès la gent que ha anat als concerts. A més, tots ells tenen “després una idea molt clara del que és l’orgue i les possibilitats que dona”, ha destacat Ribas. De fet, aquest és un dels objectius del festival: apropar l’orgue i incitar a la societat al seu descobriment.

Pel que fa a les activitats paral·leles, també han tingut bona acollida. Ribas ha volgut destacar aquelles destinades al públic infantil, per ensenyar-los l’instrument. “És un públic molt agraït, expert, que fan preguntes increïbles”, ha celebrat el director artístic del festival.

Després de 18 anys el festival ja ha arribat al seu punt àlgid pel que fa a la qualitat de la programació, opina Ribas, però encara queden aspectes paral·lels a millorar. Com a assignatura pendent, i ja pensant en la 19a edició, caldrà treballar més la promoció i destinar més inversió en fer publicitat del festival, per poder arribar a més gent, ha assenyalat Ribas. Sobretot fent èmfasi al públic andorrà, que només representa el 30% del total dels assistents al festival. A ells se’ls vol fer entendre que l’orgue és patrimoni i que “val la pena valorar-lo i estimar-lo”.

Així mateix, els Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra (organitzadors de l’esdeveniment), també volen tancar abans la programació, de manera que ja al mes de març es pugui anunciar qui vindrà i què es farà. Ribas ha assegurat que parlaran “amb els comuns i les entitats que ens financen” per poder tenir-ho tot apunt abans i que els turistes puguin organitzar-se millor.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES