Arrenca l’exposició itinerant “Viatge al Cor dels Pirineus” que arribarà a Andorra al final de l’estiu

Olot serà la primera parada a Catalunya de l’exposició itinerant ‘Viatge al cor dels Pirineus”, organitzada en el marc del projecte europeu ADN Pirineus. Es tracta d’una mostra interactiva que recorrerà a partir de l’1 d’abril i fins al 2020 32 localitzacions de Catalunya, Andorra, Aragó, Navarra i França.
L’objectiu és sensibilitzar i posar en valor la singularitat dels Pirineus, mitjançant el seu paisatge, geologia, biodiversitat i història humana. Aquestes seran les quatre àrees temàtiques que permetran al visitant explorar el patrimoni natural i cultural intrínsec dels Pirineus.  La mostra recorrerà en total més de 6.000 km, amb una previsió de 30.000 persones visitants.
L’exposició s’integra en un semiremolc desplegable de 72 minteriors, anomenat Piribus. El que es pretén és interpel·lar directament els sentits de les persones visitants, amb dispositius que permetran descobertes visuals en 360º, pantalles tàctils i sonores, així com la manipulació d’objectes i mostres.
A l’exposició, els visitants podran donar resposta a algunes preguntes i curiositats que amaguen els Pirineus, com ara per què es troben petxines a 3000 metres d’altitud.  També imaginar sensacions vinculades a la natura singular d’aquestes muntanyes, i observar-la des de diversos punts de vista
Després de la presentació de Ripoll, el Piribus viatjarà a Tudela (Navarra), per després anar a Olot (del 17 al 28 d’abril) i Figueres (de l’1 al 12 de maig). Seguidament anirà a territori francès, i a l’estiu arribarà a la Seu d’Urgell (del 17 al 28 de juliol), Esterri d’Àneu (del 31 de juliol a l’11 d’agost), Pont de Suert (del 14 al 25 d’agost), i Sort (del 28 d’agost al 8 de setembre).
Després de passar per Andorra,  el Piribus viatjarà cap a Vielha (del 25 de setembre al 5 d’octubre), Berga (del 23 d’octubre al 3 de novembre), Ripoll ( del 6 al 17 de novembre)  i Puigcerdà ( del 20 de novembre a l’1 de desembre).
 
Presentació i formació a Ripoll
En aquest context, aquesta setmana Ripoll ha acollit la presentació de l’exposició al Comitè de Seguiment del Projecte, format per polítics, tècnics, personatges rellevants en l’àmbit del territori pirinenc  que avaluen el projecte. També s’ha celebrat una jornada formativa destinada a professionals de les entitats ambientals que coordinaran les activitats a cada etapa del Piribus.
El projecte, liderat per l’associació francesa de protecció de la natura LPO France, compta amb la participació, a més de la Generalitat, de la Societat Pública  GAN-NIK Gestión Ambiental de NavarraIEA – CENMA Institut d’Estudis Andorrans,  la Fundació Catalunya La Pedrera, i l’ONG SEO/BirdLife a Aragó. Es tracta d’un projecte POCTEFA finançat per la Unió Europea en un 65%, mitjançant fons FEDER.

TOTES LES NOTÍCIES