Arrenca la XVI Trobada Anual de la Xarxa Iberoamericana d’Oficines del Canvi Climàtic

Amb l’objectiu de treballar i continuar definint les estratègies a mig termini de lluita contra el canvi climàtic i en favor de la transició energètica, aquest dijous i divendres Andorra acull la XVI trobada anual de la Xarxa Iberoamericana d’Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC). Sota el paraigües de la Cimera Iberoamericana, fa 17 anys va néixer la trobada amb la voluntat també de crear xarxes i sinergies entre els diferents països que formen part de la Conferència Iberoamericana per tal de trobar les millors solucions de cooperació transfronterera per aquelles zones regionals amb zones de característiques similars.

El director de l’Oficina d’Energia i del Canvi Climàtic d’Andorra, Carles Miquel, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als diferents membres del 21 països que prenen part de la trobada i ha transmès la feina feta els darrers anys per l’Executiu en favor de la lluita contra el canvi climàtic. Miquel ha detallat que actualment al Principat es produeixen el 0,001% de les emissions globals d’arreu del planeta i que al seu torn el país té la capacitat d’absorbir, a través de la natura, el 25% d’aquestes.

El director de l’OECC ha explicat als participants les oportunitats que permeten tirar endavant la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) que, entre d’altres, facilita l’autoconsum d’energies renovables per als habitatges privats. D’aquesta manera, es posa com a objectiu poder incrementar l’actual 18% de producció d’energia del país procedent d’energies renovables fins a una tercera part.

També en la benvinguda, el subdirector de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, Eduardo González, ha destacat que al llarg d’aquests dos dies de celebració de la trobada s’abordi l’adaptació als efectes del canvi climàtic així com també el paper dels centres d’investigació en aquesta lluita. Finalment, el director de Plantejament, Coordinació, Evolució i Seguiment de la SEGIB, Ignacio Uriarte, ha felicitat la iniciativa d’Andorra per posar les estratègies de lluita contra el canvi climàtic al centre de la Cimera amb la intenció de reprendre la ministerial iberoamericana de Medi Ambient per l’any que ve i que no se celebra des del 2009.

En la primera sessió de treball, el secretari d’Estat de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha contextualitzat els objectius estretament relacionats amb els ODS que s’ha marcat l’Executiu per a aquesta legislatura, 2019-23. En aquest sentit, Rossell ha destacat que l’adhesió als ODS ha de permetre “garantir una bona qualitat de vida per a la generació actual i les que vindran”. Per això ha marcat com a objectiu arribar a assolir la xifra del 100% de les escoles del Principat adherides al pla d’escoles verdes o la renovació del parc immobiliari, entre molts d’altres.

La segona sessió ha centrat el debat en la tasca que duen a terme els observatoris i centres d’investigació en ecosistemes concrets com el marí a Panamà, el costaner a l’Uruguai, en el sector de la salut a Cuba i el terrestre a Paraguai i el muntanyós. En aquest darrer cas l’experiència recopilada l’ha explicada el director de la Comunitat de Treball dels Pirineus, Jean-Louis Valls i la coordinadora de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), Idoia Arauzo.

També s’han pogut posar sobre la taula les diferents experiències de l’efecte del canvi climàtic en zones de muntanya. Precisament, per potenciar les col·laboracions a nivell regional per aquelles zones on es comparteixen característiques similars, el director del CENMA, Ramon Copons, ha presentat la Xarxa Ibèrica d’Investigació de muntanya on hi participa Andorra. En el primer dia de treball també s’ha explicat la feina que duu a terme l’Observatori Iberoamericà de Desenvolupament Sostenible i Canvi Climàtic de la Rábida.

La jornada de treball continuarà demà i centrarà les ponències en analitzar l’estat dels projectes i activitats que té en marxa la RIOCC, així com també posarà sobre la taula els principals resultats dels fòrums sobre canvi climàtic celebrats recentment com ara la PreCOP25, que va tenir lloc el mes passat a Costa Rica. Així, també s’enfocaran els reptes de la COP25 que finalment acollirà Espanya sota la presidència de Xile.