Arrenca la setmana a Andorra del 16è Campus universitari de la llengua catalana

Aquest dilluns ha tingut lloc l’acte de salutació de la setzena edició del Campus universitari de la llengua catalana. Aquest any, 27 alumnes de vint nacionalitats diferents s’han aplegat a Canillo per aprendre català i conèixer la realitat del país i, amb aquesta edició, ja se sumen 440 persones que han passat pel campus anteriorment. Els estudiants han estat una setmana a Girona, on han iniciat aquesta estada lingüística, i ara estaran una setmana més a Canillo, on a banda de rebre classes de català, coneixeran el país i faran excursions als llocs més emblemàtics d’Andorra.

Un any més, arriba la setzena edició del Campus universitari de la llengua catalana a Andorra. És el segon i últim any que Canillo rep als estudiants d’aquest projecte, ja que pertoquen dos anys per parròquia. En aquesta edició, hi participen 20 nois i 7 noies, que venen de vint països diferents i que realitzen estudis lligats a la llengua, la filologia i l’àmbit social. Aquest dilluns ha tingut lloc l’acte de salutació amb la presència del cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, i del director del departament de Política Lingüística, Sergi Valdés, que han donat el tret de sortida a la setmana andorrana del campus, després que els joves ja hagin passat una setmana a Girona.

Mandicó ha destacat que “és una bona mostra de bona entesa entre el comú de Canillo i el Govern d’Andorra” i que “el campus tria escenaris petits i detallistes com la parròquia de Canillo, per fer-se plenament visible”. A més, el cònsol major ha aprofitat per remarcar que Canillo és un poble identificat amb el seu passat i el seu futur, que no es desentén de la modernitat i que “les andorranes i andorrans defensem una manera pròpia d’entendre i explicar el món, igual que cada un de vosaltres, estudiants, sou una veu diferent, personal, molt rica i crítica”. Mandicó ha anunciat que s’està preparant un llibre de tradicions i vocabulari propi del poble de Canillo, que segurament sortirà al final del 2018.

Per la seva part, Sergi Valdés ha assenyalat que la llengua serveix per unir persones i territoris, i que els estudiants d’aquest campus formen part d’un esforç que s’ha dut a terme a Andorra i en alguns territoris de parla catalana des de fa molts anys. Al final de l’acte, s’ha obsequiat als estudiants amb un llibre de l’autor Artur Blascó, que reculls cançons tradicionals d’Andorra i Catalunya i que ajudarà als joves a conèixer més la parròquia de Canillo i les tradicions del país. Amb total, 440 persones han passat pel Campus de llengua catalana des de l’inici.

El director del campus, Joan Ramon Marina, ha explicat que l’experiència de la setmana andorrana és intentar que el campus vagi florint en positiu i que universitaris d’arreu del món coneguin Andorra. Aquest any, s’ha inclòs a la Xina i el que atrau més als estudiants, segons Marina, és el canvi d’escenari entre una ciutat com Girona, cosmopolita, i el contrast amb el Pirineu, on hi ha més contacte amb la natura. Els professors que acompanyaran als estudiants en l’edició d’enguany són Laura Casanovas, per part del Govern d’Andorra, i Jon Landa, de l’Institut Ramon Llull.

L’experiència dels estudiants

Un dels estudiants és Antony Maso-Lussier, del Quebec, vol conèixer millor el país, parlar millor el català i fer conversa amb la seva família, que és catalana. El pare de l’Antony va emigrar quan era petit al Quebec i va parlar català només amb la seva família. Ara, l’Antony vol fer-li un regal al seu pare i demostrar-li que la seva cultura i identitat són interessants i importants. De la seva banda, Anna Kurfürstová, de la República Txeca, vol aprendre català perquè li sembla una llengua molt interessant i única. Andorra li agrada molt per les muntanyes i la mida petita del país.

Helene von Martens, de Finlàndia, ha decidit fer aquest campus perquè des de la Universitat d’Hèlsinki la van impulsar a fer-lo i tenia ganes de conèixer la cultura i la llengua catalana. L’Helene és una apassionada de la muntanya i vol fer moltes excursions durant l’estada a Andorra. Victor Nascimento, del Brasil, vol aprendre català perquè li sembla una llengua semblant al portuguès i li encanta la fonètica catalana. A més, troba que hi ha una relació entre la gent, la llengua i la cultura, i la gent d’aquí que li agrada molt. El brasiler està emocionat per les activitats que els hi tenen programades, ja que són molt diferents de tot el que ell està acostumat però ha mencionat que ja nota el fred andorrà. L’ús dels pronoms en la llengua catalana és el que se li fa més difícil a l’hora de parlar-la.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES