Arrenca la prova pilot de recollida de matèria orgànica amb vuit establiments adherits

Ara fa unes setmanes es va posar en marxa la prova pilot per a la recollida i tractament de la matèria orgànica al Pas de la Casa. Una empresa privada recull cada dia entre 60 i 70 quilograms d’aquest residu i el tracta en una màquina que es troba instal·lada a l’aparcament del Bullidor del poble encampadà. Aquesta prova servirà per avaluar la implantació de la recollida de matèria orgànica al país, assolint els objectius que estan marcats al Pla Nacional de Residus.Ara fa unes setmanes es va posar en marxa la prova pilot per a la recollida i tractament de la matèria orgànica al Pas de la Casa. Una empresa privada recull cada dia entre 60 i 70 quilograms d’aquest residu i el tracta en una màquina que es troba instal·lada a l’aparcament del Bullidor del poble encampadà. Aquesta prova servirà per avaluar la implantació de la recollida de matèria orgànica al país, assolint els objectius que estan marcats al Pla Nacional de Residus.

Des de fa ja unes setmanes que s’ha començat a realitzar una prova pilot per a la recollida i tractament de la matèria orgànica amb una planta de tractament de residus orgànics que es troba ubicada a l’aparcament del Bullidor del Pas de la Casa. De moment, s’estan recollint entre 60 i 70 quilograms per ‘alimentar’ aquesta màquina i testar el seu funcionament. La matèria es recull entre vuit grans productors.

D’aquesta manera, el passat 28 de gener es va iniciar aquesta prova pilot i l’empresa encarregada de gestionar aquesta planta recull els residus orgànics que generen vuit establiments del Pas de la Casa, concretament, cinc restaurants, una granja i dos hotels. Tal com posa en relleu el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern, Marc Rossell, després d’una aturada que ha estat motivada per qüestions de funcionament, ara ja s’ha tornat a posar en marxa amb un resultat òptim.

Aquesta prova pilot s’havia de dur a terme el 2015 tot i que per diferents raons s’ha anat posposant fins a aquest any i, un cop passi la temporada d’hivern, s’avaluarà si la màquina “continua al Pas o la movem de lloc” o bé si la prova pilot es reprèn l’hivern vinent, ja que una de les qüestions que es volen testar és el funcionament en condicions extremes, com de molt fred.

Rossell recorda que amb la gestió d’aquesta màquina es pretén aconseguir el 5% de tractament de matèria orgànica que marca el Pla Nacional de Residus. Tot i que la prova pilot ha de servir per implantar aquesta recollida, el director de Medi Ambient assenyala que ja hi ha una experiència prèvia que es va fer amb llars unifamiliars, que van prendre part en una prova pilot que va impulsar el Centre Andorra Sostenible “tot i que no va ser gaire un èxit ja que la realització del compost no és una cosa tan evident”. Llavors es va pensar en “atacar” els grans productors, com grans superfícies i hotels i restaurants i amb la tecnologia que s’està fent servir ara. De fet, Rossell ha destacat que “l’interessant d’aquestes màquines és veure que poden funcionar en condicions extremes de temperatura” i especialment pensant en aquelles zones més aïllades en què no es pot fer la recollida dia a dia.

Text i foto. ANA

TOTES LES NOTÍCIES