Arrenca la cursa final dels IV Premis Gaudí amb Eva de Kike Maillo com a favorita

El passat 4 de gener es va presentar en la Sala Jujol de la Pedrera les nominacions de les pel•lícules catalanes candidates a optar als IV Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català. En la present edició dels Premis Gaudí, que s’atorgaran el proper 6 de febrer al Teatre Artèria Paral•lel de Barcelona, han participat prop d’un centenar de films – entre ficció, documental i animació – i prop d’una cinquantena de curtmetratges. Pel que fa a l’apartat de llargmetratges, aquest es desglossa en tres classificacions: pel•lícules en llengua catalana, no catalana i europees.

Entre les pel•lícules més destacades trobem, en primer lloc, la pel•lícula inaugural del festival de Sitges, Eva de Kike Maillo, que compta amb 16 nominacions. Aquesta bona cinta de ciència-ficció protagonitzada per robots en què es planteja la clàssica dicotomia entre intel•ligència artificial i els humans, opta a millor pel•lícula en llengua catalana. Aquesta categoria seria discutible després de l’enrenou que va començar al festival internacional de cinema de Venècia en que es va estrenar la pel•lícula en castellà i amb subtítols. Després la cinta arribava al festival de Sitges i es feien dues projeccions diferents corresponents a dues versions, una en castellà i l’altre en català. El despropòsit de tot plegat va arribar a fer-nos creure als acreditats i públic del festival de Sitges que hi havia una versió original en català, i així es va anunciar, però crec que es va notar bastant que la versió catalana es tractava d’una versió doblada del castellà.

Enterrem velles disputes i tornem a la cursa final dels IV Premis Gaudí per apuntar que les altres pel•lícules que atresoren més nominacions són el thriller de terror amb psicòpata, Mientres duermes de Jaume Balagueró – un altre triomf del festival de Sitges –, que en té 15, mentre que Bruc, la llegenda de Daniel Benmayor és la tercera cinta amb més nominacions, 12. En aquesta llista de pel•lícules més nominades cal afegir-hi a certa distància l’empat a 6 nominacions aconseguit per la cinta d’animació Chico&Rita de Fernando Trueba, Javier Mariscal i Tono Errondo, i Open 24h de Carles Torres.

En la categoria de millor pel•lícula en llengua catalana, competiran al costat d’Eva la cinta d’èpica històrica i intimisme Bruc, la llegenda; la pel•lícula de marcat contingut social, polític i racial Catalunya über alles! de Ramon Térmens; i l’amarga crònica d’un solitari vigilant nocturn a la sorprenent Open 24h. En aquesta categoria sobresurt un atractiu combat entre cineastes joves que venen a confirmar la vitalitat i empenta d’una cinematografia com la catalana. Una cinematografia que podríem dir enguany està presidida simbòlicament pel síndrome de la pel•lícula Joves (2004), ja que els seus realitzadors, Ramon Térmens i Carles Torres, es consoliden ara amb èxit en les seves respectives aventures en solitari.

I en la categoria de millor pel•lícula en llengua no catalana competiran al costat de Mientres duermes la cinta Katmandú. Un espejo en el cielo d’Icíar Bollaín, la valenta vencedora del festival de cine de Sant Sebastià Los pasos dobles del gironí Isaki Lacuesta, i De mayor quiero ser soldado de Christian Molina. En la secció de documentals han estat seleccionats els títols Al final de la escapada d’Albert Solé, Enxaneta de Paulí Subirà, La maleta mexicana de Trisha Ziff i Barcelona, abans que el temps ho esborri de Mireia Ros.

Per Joan Millaret Valls / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *