Unes 130 persones participen des d’aquest dijous en el 17è Congrés internacional de Meteorologia en carretera que se celebra a la Massana fins aquest divendres i que serveix com a prèvia de cara al Congrés de Viabilitat Hivernal que comença la setmana vinent. Segons ha explicat la investigadora de l’Institut d’Estudis Andorrans i membre de l’organització del Congrés de meteorologia, Natàlia Gallego, esperen que ‘permeti molta interacció entre els participants’ i que es tregui profit dels nous productes i noves recerques que es presentin ‘i la gent ho adapti al seu dia a dia’.

La Closeta de la Massana acull des d’aquest dijous i fins divendres les conferències del 17è Congrés internacional de Meteorologia en carretera, que compta amb uns 130 participants i una cinquantena de ponències. Unes xifres que, segons el copresident del Comitè organitzador del congrés, Pertti Nurmi, el converteixen en el segon més important dels realitzats fins ara quant a participació.

Com ha explicat la investigadora de l’IEA i membre de l’organització, Natàlia Gallego, ‘s’aprofita per explicar totes les novetats, tota la recerca i els productes nous que s’han fet en l’àmbit de la meteorologia’. Aquests avenços, ha indicat, permeten ‘millorar la comunicació a la gent que gestiona les carreteres i com abans i millor fem la previsió, abans ens podrem preparar per fer front a les diferents situacions’.

A més, el fet de prevenir suposa un estalvi econòmic, ha assenyalat, i és que, segons ha indicat Nurmi, la despesa anual per accidents a les carreteres és de 20 bilions d’euros.

A Andorra aquest és un aspecte important ja que, com ha manifestat la ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé, durant la inauguració del Congrés, el Govern inverteix un 1,5% del pressupost en la conservació de les carreteres i la seva economia depèn en gran part de l’entrada de visitants al país, per la qual cosa cal treballar per mantenir els accessos oberts tot l’any.

Gallego ha desitjat que la trobada ‘permeti molta interacció entre els participants’ i puguin veure tots els productes i la recerca que s’està fent perquè en puguin treure profit ‘i la gent ho adapti al seu dia a dia’. També Suñé ha valorat que es comparteixi el treball tècnic que s’ha desenvolupat en els darrers anys i les noves tecnologies per a la prevenció i la millora de l’estat de les carreteres.

L’esdeveniment que té lloc a la Closeta serveix com a prèvia del Congrés de Viabilitat Hivernal que comença dimarts, com ha recordat el cònsol major de la Massana, David Baró, que ha considerat que ‘és una bona ocasió per promocionar la parròquia i el país’. A més, ha agraït la voluntat dels organitzadors dels dos congressos de distribuir les activitats en les set parròquies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada